KÖZÉLET

Milyen változásokat hoz 2023 Budapesten? – ezek a fejlesztések várhatóak idén


Sűrű év áll a főváros mögött, de nézzük, mi mindent tartogat 2023! Befejeződik több hatalmas, közlekedéshez kapcsolódó felújítás, műemléki helyreállítás és gigaprojekt, de a Közösségi Költségvetés eddigi nyertes tervei és a 150. születésnap is hoz sok újdonságot.

A tavalyi évet azzal zártuk, hogy visszatekintettünk az elmúlt év legjobban várt átadásaira és látványos átalakulásaira. Ezek között persze több olyan is akad, ami az igazi arcát majd csak tavasszal mutatja meg, mint például a kizöldülő Blaha, vagy éppen a Déri Miksa utca. 

 

Alig egy hét, és január 23-án megnyitják az utasforgalom előtt a 3-as metró két felújított állomását, a Ferenciek terét és a Deák Ferenc teret, ami azt is jelenti, hogy  Dél-Pest felől újra átszállás nélkül válik elérhetővé a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A még hátralévő állomások közül az Arany János utcai átadását tavaszra ütemezték, ekkor nyílik újra a Dózsa György úti, akadálymentesített megálló is, majd végül a tervek szerint 2023 nyarára készül el a teljes vonal. 

2023 őszére teljesen elkészül a Lánchíd, és újra teljes pompájában csodálhatjuk meg, a gyalogosok is ekkor vehetik birtokba a járdákat. Az útpálya 2022. decemberi megnyitásáig a legfontosabb az, hogy a tesztidőszak során a város ráérezzen arra, mennyit nyerhet vele a lakosság, a fenntartható- és a tömegközlekedés, ha meghagyják a buszok, bringások, taxik gyors áthaladását biztosító jelenlegi felállást. 

A korábbi évek Közösségi költségvetéseinek több nagy projektje is idén válik valósággá. Már zajlik a Szent István parkban a labdapálya és a „kispark” északi oldalának felújítása és a Mester utca zöldebbé és élhetőbbé tétele. Emellett idén nyárra elkészülnek az ülőfelületek a Duna-parti rézsűn is, valamint számos kisebb, de előremutató, és a város élhetőségét javító projekt is folyamatban van, az új közvécék létesítésétől az ivókutak számának gyarapításáig. 

Sok, már eddig is rengeteg vitát generáló és nem csak építészeti szempontból ellentmondásos projekt fejeződik be a Várnegyedben is. A tervek szerint idén átadják az újra felhúzott József Főhercegi Palotát, és a volt Honvéd Főparancsnokság is visszakapja az összes emeletét, ahogy a volt Pénzügyminisztérium átalakítása is befejeződik. 

A nagy parkjaink háza táján is sok örvendetes változás indul el, a Fővárosi Önkormányzat kiírta a pályázatot a Népliget megújítására, amire olyan tervezőcsapatok jelentkezhetnek, amelyeknek legalább egy tagja tájépítész, ennek 2023 tavaszán lesz az eredményhirdetése. És 2023 tavaszára várható a Vérmező fejlesztésének első üteme is. 

Zajlik a Margit körút zöldítése is, amit teljes pompájában majd tavasszal tapasztalhatunk meg. Itt a növények ültetése mellett praktikus támaszkodós padokat is láttunk már, ami pont ideális, ha egy gyors utcai csevelyre állunk csak meg. 

Elkészült a 3. kerületi Folyamőr park felújítása is még 2022 decemberében, ám igazi arcát ez is idén tavasszal mutatja majd meg. A kivitelezés során a parkba a korábbi rossz állapotú biciklis pálya helyén új egyedi kialakítású aszfaltos pumpa pálya létesült a bringásoknak, valamint sok-sok zöld növény, a cserje várja a melegebb évszakot. 

Megújul idén a 8. kerületi Losonci tér és a hozzá kapcsolódó sétány is, a tervezésnél figyeltek a mostani szélsőséges időjárási viszonyokra is, a lehető legtöbb helyen feltörik az aszfaltot, amelyek helyett zöldfelületeket létesítenek. Ezen kívül találkozóhelyek is létesülnek a sétányon, és a fiatalok számára is lesz majd hely a kikapcsolódásra.

Idénre várható a szintén 8. kerületi Horváth Mihály tér felújítása is. A beruházás legfőbb célja az, hogy egy rendezett, jól használható, minél zöldebb, emberközpontú köztér jöjjön létre, amely nem csak a képeslapoknak készül, de egyszerre szolgálja az ott élők, áthaladók, pihenni vágyók igényeit. 

A Budapest 150. születésnapját ünneplő jubileumi évhez kapcsolódó gellérthegyi rózsakert is 2023-ban készülhet el. A 3154 ültetendő tő darabszáma azt a 3154 vidéki települést szimbolizálja, amelyek Budapest identitásának elválaszthatatlan részei.

A nagy műemléki felújítások is rendületlenül zajlanak, a legendás Corvin áruház homlokzata szintén 2023 tavaszára lesz kész. Az Andrássy úti egykori Balettintézet/ Drechsler-palota épületében nyíló hotel nyitásának céldátuma is 2023-ra csúszott.

És idén elindul a Gellért szálló felújítása is.

2023-ban zajlik majd Budapesten az Atlétikai világbajnokság is, ennek egyik legmeghatározóbb építménye a Csepel-sziget északi csücske közelében felhúzott stadion, amely szép lassan az ország legdrágább sportlétesítményévé hízott, és amelyet szintén hamarosan átadnak.

UPDATE: Cikkünk korábbi változatában azt írtuk, hogy 2023-ban biztosan hallunk még a Városháza park felújításáról, azonban a park kialakítása legkorábban 2024-ben kezdődhet meg.