KÖZÉLET

Ragyogó arany és önmegtartóztató barna kontrasztja határozza meg az állomások arculatát


A főpolgármester az átadás előtt megosztott néhány fotót a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere metrómegállókról.

„Hamarosan átadjuk a megszépült Deák Ferenc tér és Ferenciek tere metrómegállókat” – írta Karácsony Gergely Facebookon. A főpolgármestert elmondása szerint a Ferenciek tere építészeti koncepciója ragadta meg különösen. 

„Az állomás hagyományos narancssárga színe mellett feltűnik a névadó szerzetesrend motívuma: a visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. Míg

a peronon állva Szent Ferenc legendájára is utalást találunk a légiesen absztrakt ábrákban”

– magyarázta Karácsony. 

Fotó: Karácsony Gergely facebook

 

Ahogy a Magyar Építők 2022 decembere közepén közölte, januártól a Deák Ferenc téren és a Ferenciek terén is megállnak a metrószerelvények az M3-as vonalán. A két állomáson már novemberben megkezdődött az átadás-átvétel folyamata. 

Amint a lap emlékeztet, az M3-as metróvonal teljes rekonstrukciója alatt elsőként, 2019 tavaszán az északi szakasz (Újpest-központ és Lehel tér) készült el, a déli szakaszt (Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest) pedig 2020 októberében adták át a forgalomnak.

A 9 állomást magába foglaló középső szakasz felújítása 2019 novemberében kezdődött, amelynek három, megújult állomása (Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) 2022 májusában nyílt meg az utasok előtt.

A korábbi tervek szerint a másik hat állomást 2023 tavaszán, egyszerre adták volna át, de a módosított ütemezés szerint is a többi négy állomás 2023 elejére elkészül.