STÍLUS

Elkezdődött a Margit körút zöldítése – tucatnyi faültetéssel és több ezer évelő növénnyel


Ahova csak lehet fákat ültetnek a pár éve még a város egyik legsivárabbnak tartott körútjára.

Pár év alatt nagyon tudatos városfejlesztési intézkedések sorával Budapest legmenőbb környékei közé emelkedett a Margit körút. Az üresen árválkodó üzlethelyiségeket pályázati rendszerrel adják folyamatosan bérbe olyan vállalkozásoknak, akik elhivatottak a helyi közösségek iránt. Most is éppen újabb 19 helyiség várja leendő bérlőjét, a pályázatokat szeptemberig lehet küldeni. 

Most elindult az útszakasz páros oldalának zöldítése is, aminek keretében 3248 db évelő és 1970 db hagymás növény ültetését kezdték el, és legalább egy tucat fát fognak ültetni.

„Az elavult közműszabályok és térképek miatt rendkívül nehéz megfelelő helyet találni az ültetendő fáknak, viszont eljött az ideje, hogy szemléletváltással, a már máshol bevált módszerek alkalmazásával bizonyítsuk, van lehetőség a közművek megóvására és a fák életterének biztosítására egyidejűleg. Így ahova csak lehet fákat és növényeket ültetünk” – írja Őrsi Gergely Facebook posztjában

Az utcaburkolatot is egységes térkőre cserélik az aszfalt helyett, így a jövőben jóval kisebb zaj- és porterhelés mellett válnak javíthatóvá a közművek.

Egy jól működő utcán van hely arra, hogy „csak úgy”, fogyasztás nélkül is leülhessünk, legyen hol megpihenni, beszélgetni. Ezért is fontos, hogy a növények mellett padok is érkeznek, nem is akármilyenek: A Pufi névre hallgató egyedi betonpadokat Szalkai Adrienne, a FŐKERT vezető tervezője tervezte. A gyártást a VPI Beton végzi, nekik köszönhetjük többek között az elmúlt évek slágerét, az íves Kavics padot, vagy az M3 állomások Lungo padjait.