FRISS

Döntöttek a terézvárosiak az Airbnb jövőjéről


Vége a kerületi ügydöntő népszavazásnak, az eredményre váratlan helyről jött rákontrázás.

Két hét alatt a kerületi lakók több mint 20 százaléka, hatezer szavazó fejezte ki a véleményét, 

54 százalékuk pedig a tiltás mellett voksolt., tehát a VI. kerületiek többsége a rövidtávú szálláskiadás tiltására szavazott az ügydöntő népszavazáson

– közölte Terézváros Önkormányzata. A helyi polgármester, Soproni Tamás a képviselő-testület elé viszi a szavazás eredményét, ami azt jelenti, hogy

2026. január elsejétől a kerületvezetés rendeletben fogja tiltani a rövidtávú szálláskiadást.

A kerületi népszavazásra reagált a Fidesz fővárosi elnöke, Szentkirályi Alexandra is. Ő azt mondta, hogy a szavazás eredményének megfelelő szabályozást alkotna az egész országra vonatkozóan. Ez egy váratlanul szélsőséges lépés lenne a kormány részéről, amire országos szinten még sehol nem volt példa. A rövidtávú szálláskiadás teljes tiltásával Barcelona kísérletezik, ott 2029-től nem lehetne Airbnb-ként kiadni a lakásokat.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelenleg is dolgozik egy javaslaton a rövidtávú lakáskiadásról, de ez

csak korlátozná a kiadásra szánható napok számát, nem szüntetné meg teljesen a lehetőséget.

Az Énbudapestem korábban arról írt, hogy a Fővárosi Kormányhivatal akadályozta Terézváros eddigi törekvéseit az Airbnb korlátozására, ezért is meglepő Szentkirályi üzenete. Terézváros májusban tartott széleskörű razziát a kerületi rövidtávú szállásokon, ennek során kiderült, hogy a szállások fele illegálisan működött. Arról, hogy az illegális szállásokat hogyan tervezik felszámolni 2026 után, Soproni Tamás egyelőre nem beszélt.

 

Karácsony Gergely megköszönte a terézvárosiaknak, hogy a tiltás mellett döntöttek. A főpolgármester, aki már korábban is támogatóan lépett fel a rövidtávú lakáskiadás korlátozása mellett, a következő évek egyik legfontosabb feladatának nevezte a budapesti lakhatási válság kezelését. Karácsony arra számít, hogy a VI. kerületi tiltás Budapest más belső kerületeibe irányítja át az Airbnb-vállalkozókat. Úgy látja, beavatkozásra van szükség a többi kerületben is, ezért egyeztetésre hívta a leginkább érintett kerületek polgármestereit, hogy összehangolt budapesti szabályozást alkossanak a rövidtávú lakáskiadásra. Terézváros mellett az V., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben van a legtöbb kiadó lakás az Airbnb-n.