FRISS

Kerekasztal-beszélgetést rendeznek a terézvárosi rövidtávú lakáskiadásról


Az előzményekhez nemcsak a népszavazás kapcsolódik, hanem az is, hogy az önkormányzati tájékoztató kiadványhoz megszólalásig hasonlító füzetet osztogatnak a szálláskiadók.

Elindult a terézvárosi ügydöntő népszavazás a rövidtávú lakáskiadás betiltásáról. A kampányidőszak már az első nap sem csak a tájékoztatásról szólt, a szavazók ugyanis két, nagyon hasonló kinézetű füzetet kaphattak a kezükbe. Az egyikben az önkormányzat írta le érveit és ellenérveit az engedélyezés és a tiltás mellett, a másikat pedig a Felelős Szálláskiadók Szövetsége és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete készítette. Az önkormányzat szerint a külcsín mellett a tartalom is megtévesztő a másik prospektusban, ezért azt írták, jogi lépéseket tesznek.

Airbnb
Kép: facebook/Terézváros

 

A Felelős Szálláskiadók Szövetsége és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete 80 aktivistával készült a kampányidőszakra. Közös közleményükben azt írták, a kerületben élő szálláskiadók, turizmusból élő vállalkozók, dolgozók nem is szavazhatnak. Tíz nagyvárost vizsgáltak meg, például New Yorkot, Barcelonát, vagy Amszterdamot, ahol korlátozták a rövidtávú lakáskiadást, és sehol nem csökkentek az ingatlanárak, valamint az árnövekedés üteme sem lassult – írják.

A Terézvárosi Önkormányzat kedden délután 5 órától nyilvános kerekasztal-beszélgetést tart az Eötvös10-ben a rövidtávú lakáskiadásról. Ezen részt vesz Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai tanácsadója is. A beszélgetés előtt Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója tart előadást ,,Lakáshelyzet a nagyvárosokban – trendek és megoldások Magyarországon és a világban" címmel.

Budapesten jelenleg több mint tízezer lakás bérelhető rövidtávon. Terézvárosban egy széleskörű razziát tartottak májusban, amikor kiderült: a kerületi szálláshelyek fele illegálisan működött.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)