FRISS

Lebeg a kard az airbnb-k felett, de még nem csap le


Iparági pletykáknál továbbra sem több a magánszálláshelyek nyitvatartási idejének korlátozása, mindenesetre szeptember végéig eldől, lesz-e új szabályozás.

120-180 napban maximalizálnák a magyarországi magánszálláshelyek nyitvatartási idejét – tudta meg az Index. Az nem derült ki, hogy pontosan hány napot érintene a korlátozás, és hogy a szabályozás mikortól lépne életbe.

A kormány szeptember 30-ai határidőt adott a nemzetgazdasági miniszternek egy jogszabály-módosítás megalkotására. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs a lapnak azt mondta:

Nagy Márton megígérte, hogy minden, a magán- és egyéb szálláshelyeket érintő törvénymódosítás előtt kikéri a véleményüket.

Schumicky szerint az elmúlt években az állam már mindent lát a magánszálláshelyekkel kapcsolatban a kötelező, napi szintű adatszolgáltatásnak köszönhetően. Arról is beszélt, hogy a nagyobb vidéki városokban nagyobb mértékben nőttek az albérletárak, mint azokban a budapesti belső kerületekben, ahol az airbnb-lakások többsége van, ezért nem tartja helytállónak, hogy az airbnb-lakások felverik az albérletárakat.

„A korlátozás semmilyen mértékben nem elfogadható, súlyosan veszélyeztetné a vállalkozás szabadságát, valamint a tulajdonnal kapcsolatos jogokat. A nyitvatartási napok számának korlátozása már túl van azon a határon, amit a szálláshelyek elbírnak, tolerálnak”

– ezt már Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) elnöke nyilatkozta.

Magyarországon 30-35 ezer magán- és egyéb szálláshely működik, ebből több mint tízezer Budapesten. A fővárosban közel 11,9 millió vendégéjszakát töltöttek el külföldi turisták tavaly, ebből 3,8 millió éjszakát magán- vagy egyéb szálláshelyeken. A szálláshelyek nyitvatartási napjainak számát 2021-től bármelyik kerületi, vagy települési önkormányzat szabályozhatná, de Magyarországon eddig erre nem volt példa. Terézváros azonban konzultációt indított a kerületben, miután egy razzia során kiderült, hogy a VI. kerületi magánszálláshelyek fele illegálisan működik: erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)