FRISS

Újdonságokat hoz, konfliktusokkal kezdődik a tanév


Korlátozott mobilhasználat, többezres tüntetés az első napon, 16 napos téli szünet, ingyenes KRESZ a diákoknak, óvodákban is használják a KRÉTA-rendszert, egyre több K+R parkoló az iskolák körül - ez várható a 2024/25-ös tanévben.

Sok újdonságot tartogat a 2024/25-ös tanév mind a tanulók, mind a pedagógusok számára, de előbb nézzük a legfontosabb dátumokat.

A tanév szeptember 2. hétfőtől június 20. péntekig tart. A gimnáziumból, vagy szakgimnáziumból ballagóknak április 30., szerda az utolsó tanítási nap. Az első félév vége január 17., péntek, másnap, január 18-án tartják a központi felvételit a középiskolába jelentkezők számára. Ennek az eredményét a tanulók legkésőbb február 7-ig megkapják.

  • Az őszi szünet előtt utoljára október 25-én, pénteken kell iskolába menni, utána november 4., hétfőtől folytatódik a tanítás.
  • A téli szünet előtt december 20., péntek az utolsó tanítási nap, január 6-án, hétfőn kell legközelebb bemenni, ez tehát összesen 16 nap szünetet jelent.
  • A tavaszi szünet előtti időszak április 16., szerdával zárul le, április 28-án, hétfőn nyitnak újra az iskolák.
  • Az érettségi írásbeli vizsgái 2025. május 5-23. között lesznek, a szóbelik pedig június 3., és július 2. között.

Demonstráció az első napon

A Belügyminisztérium augusztus elején rendelte el, hogy az általános és középiskolákban korlátozni kell a mobiltelefonok használatát. Az új szabály szerint a diákok csak akkor használhatnák a telefont, amikor a pedagógus erre kéri őket. Hasonló, az első három évfolyamra vonatkozó tiltás Szlovákiában már él, a holland iskolákban már 2024 januárjától tilos a mobilozás, a francia iskolákban kísérleteznek ezzel, és a brit parlamentben is forró téma az ügy.

Magyarországon akkor került előtérbe az iskolai mobilozás tiltása, amikor szerdán a Belügyminisztérium leváltotta a Madách Imre gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éve vezette az intézményt. Mészáros annyit mondott, nem fogja alkalmazni a teljes tiltást, hiszen az iskola célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés. Hétfőn este 6-tól a Széchenyi téren, a Belügyminisztérium előtt tüntetnek az igazgató menesztése ellen, a demonstráción már múlt héten több ezren jelezték a részvételüket a közösségi oldalakon.

A budapesti Kormányhivatal is munkával töltötte a nyár utolsó napjait. Tartozásokra hivatkozva törölték az Iványi Gábor vezette Magyar Evangélikus Testvérközösség két budapesti iskoláját, és a „hajléktalanóvodát” is a nyilvántartásból. Iványi elmondta: a változás 200-250 gyereket érint, akik hétfőn más iskolában kezdik meg a tanévet.

KRESZ, KRÉTA, K+R

Újdonság, hogy ettől a tanévtől kezdve a végzős középiskolások ingyen készülhetnek fel a KRESZ-vizsgára, és az egészségügyi alapismereteket is megtanulhatják az elsősegély-vizsgához az Országos Mentőszolgálattól. Az óvodás gyerekek szülei pedig megismerkedhetnek az iskolákban nem igazán közkedvelt KRÉTA-rendszerrel, mától kezdve az óvodák is ebben végzik az adminisztrációt.

K+R
Kép: Újbuda

Az Énbudapestem is beszámolt arról, hogy tovább folytatja a BKK az iskolák környékén a K+R parkolók kialakítását. Legutóbb a kőbányai Kada közt alakították át, hogy a gyerekek biztonságosabban közlekedhessenek a Harmat Általános Iskola épülete előtt.

A tanárhiány enyhítésére egyelőre továbbra sincs megoldás, azt leszámítva, hogy nyugdíjasok, illetve egyetemi hallgatók tartják meg az órákat. Az oktatás minősége, színvonala iskolánként változhat, az a hosszútávú trend viszont aggasztó, hogy az idén végzett nyolcadikosok szövegértése azon a szinten van, mint a 2008-as hatodikosoké.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos közlekedési változásokról itt írtunk. 

(Kiemelt kép illusztráció: Unsplash)