KULTÚRA

Örömfoci, atlétikabuli és romboló szurkolók


Ha valaki szereti a sportot, az megtalálhatta a számítását 2023-ban – az más kérdés, milyen áron. Az események visszaidézésében ráadásul nem szerepel több, jelentős futóverseny, ahogy a Tour de Hongrie befutója sem, amit eső miatt törölni kellett.

Föld Alatti Futás (2023. február 26.)

Az egyik legkülönlegesebb téli futóversenyt a kőbányai pincerendszerben tartják, amin idén több mint 1800-an vettek részt. A rövidebbtől egészen a félmaratoni távig mindenki megtalálhatta a felkészültségi szintjének megfelelő kihívást, és a mozgás után a jutalom sem maradhatott el: frissen sült fánkkal is várták a sportolókat.

A 2024-es versenyre már november végére több mint 1100 nevezés érkezett, szóval a verseny jövőre is garantáltnak tűnik.

Föld
Kép: BBU

 

WestEnd párbajtőr Grand Prix és Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni és csapat világkupaverseny (2023. március)

2023 márciusában rendezték a WestEnd férfi és női párbajtőr Grand Prix-t és a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni és csapat világkupaversenyt. Előbbin a világranglistán hatodik magyar vívó, Kun Anna megismételte a tavalyi eredményét, és ezüstérmet nyert. Utóbbin a háromszoros olimpiai bajnok vívó, Szilágyi Áron a világranglista éllovasával, a 2022-ben Európa-bajnoki címet szerző Sandro Bazadzéval mérkőzött meg. Bazadze volt, hogy 11-5-re is elhúzott, de

Szilágyi megint megmutatta, milyen elképesztően erős, és végül megfordította az asszót.

Labdarúgó Eb-selejtező: Magyarország-Bulgária (2023. március 27.)

Magyarország a Puskás Arénában kezdte meg a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjét, amivel kapcsolatban már tudjuk: évtizedek óta nem látott sikerrel zárult. A magyar csapat simán, 3-0-ra verte a bolgárokat, ami máris jó okot adott a reménykedésre. A válogatottunk 1966 óta nem indult ilyen meggyőzően Európa-bajnoki selejtezősorozaton, szóval az egész stadion állva és ugrálva köszönte meg a csapatnak a játékot.

MLSZ
Kép: Balogh Dávid/MLSZ

 

Öttusa világkupaverseny (2023. április 25-30.)

Idén harmadik éve volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az öttusa világkupa egyik állomása, amire ezúttal 33 országból neveztek. A 2022-es hazai világkupán komoly magyar sikerek születtek, a nőknél Gulyás Michelle győzött, a férfiaknál pedig három hazai öttusázó volt az első hatban. Az idei verseny azonban már előzetesen is keményebbnek tűnt, ami aztán az eredményeken is meglátszott, végül csak

Gulyás Michelle tudott érmet hozni, ő második lett.

Európa-liga döntő (2023. május 31.)

Az európai labdarúgó-klubcsapatok második legrangosabb tornájának döntőjét rendezték május 31-én a budapesti Puskás Arénában, úgyhogy végre komolyan vehető klubcsapatokat lehetett látni. Ahogy több helyen is megemlítették, 1985 után tartottak ismét európai kupadöntőt Magyarországon – akkor a Real Madrid látogatott Székesfehérvárra a Videotonhoz. Az esemény végül nem a látványos foci, hanem a látványos pusztítás miatt maradt emlékezetes:

a Liszt Ferenc téren lengyel ultrák csaptak össze a Sevilla drukkereivel, egymást dobálták hamutartókkal, székekkel és más tárgyakkal, volt, ahol mások ürülékkel kenték be a fákat.

Női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő (2023. június 3-4.)

A sorozat történetében először jutott be két magyar csapat is a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, akik szerencsésen elkerülték egymást a párosításnál. A norvég Vipers Kristiansand az elődöntőben aztán 37-35-re kiütött a Győrt, a döntőben pedig négy góllal verte a Fradit. A bronzmeccsen a Győr 28–27-re megverte a dán Esbjerget, úgyhogy

a második, harmadik helyet sikerült elhoznia a magyar csapatoknak.

női
Kép: fradi.hu

 

Mozgás Éjszakája (2023. június 16.)

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az Ötpróba nevű szabadidősport-közösség közös szervezésében június közepén 22 sportágban próbálhatták ki magukat az érdeklődök a Hősök terén és a Városligetben. A közös zumbás bemelegítés után lehetett görkorcsolyázni, éjszakai túrát tartani, futni, biciklizni, de ki lehetett próbálni a falmászást, a kofballt, a lábtoll-labdát, a parkourt és még rengeteg mást is. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár arra kérte a résztvevőket, hogy népszerűsítsék a szabadidősportot. Legyen így!

Cselgáncs Mesterek Kupája (2023. augusztus 4-6.)

Tizennégy olimpiai és harmincöt világbajnok nevezett a Papp László Sportarénában megrendezett cselgáncs Mesterek Kupájára, ami az idei év legtöbb pontot adó ötkarikás kvalifikációs versenye volt a sportágban. A legnagyobb sztárok közül Budapestre érkezett például a kétszeres olimpiai bajnok francia Clarisse Agbegnenou, aki végül a 64 kilogrammosok között a harmadik helyet tudta megszerezni.

Szabadtéri atlétikai világbajnokság (2023. augusztus 19-27.)

A magyar nézők 84 százaléka számára élete egyik legjobb bulija volt az atlétikai világbajnokság

– számolt be róla az Énbudapestem is. Ahogy ebben a cikkünkben írtuk, a világbajnokság abból a szempontból például ránk fért, hogy végre egy egész stadionnyi magyar tanult meg őrjöngve tapsolni egy olyan sportolónak is, akiről előre lehetett tudni, hogy nem fog továbbjutni – hiszen eddig arról voltunk híresek, hogy könnyen elszomorodunk, ha valaki csak ezüstöt nyer.

Szabadtéri
Kép: Szabadtéri atlétikai világbajnokság

 

Fuss a csúcsra! (2023. szeptember 9. )

Idén már 14. alkalommal rendezték meg az ország talán legrövidebb futóversenyét, ami fél percig sem tart. A Fuss a csúcsra! elnevezésű versenyen a János-hegyen található Erzsébet-kilátó tetejére kell felfutni, a lépcsők aljáról dudaszóval indítanak – ennyi a versenyleírás. Fotocellás mérés van, a rekord 21 másodperc. Ezt bárki megdöntheti, aki imád folyamatosan változó lépcsőkön felfelé futni, és azt sem bánja, ha időnként irányt kell váltani.

III. Hungarian Darts Trophy (2023. szeptember 22–24.)

Aki egy kicsit is foglalkozott dartscal, jól tudta, hogy szeptemberben Budapestre jönnek a sportág legnagyobbjai, olyan világbajnokok, mint Michael van Gerwen, Gerwyn Price, Michael Smith, Peter Wright, Rob Cross. A legnagyobb szenzációt mégsem ők, hanem Luke Humphries tökéletes, ún. kilencnyilas legje jelentette. Az eseményen sporttörténeti magyar eredmény is született:

Major Nándor lett az első magyar játékos, aki valamelyik PDC European Tour-verseny főtábláján meccset nyert.

width=2048
Kép: PDC

 

Labdarúgó Eb-selejtező: Magyarország–Szerbia (2023. október 14.)

Alig három óra alatt az összes belépő elkelt a Magyarország–Szerbia Eb-selejtezőre. A belgrádi 2-1-es győzelem után ugyanis hatalmas érdeklődés követte a magyar csapat meccseit, ami egy esetleges győzelemmel óriási lépést tehetett az Európa-bajnokságra való kijutás felé. A válogatott ezúttal is 2-1-re tudott nyerni, először Varga Barnabás, utána Sallai Roland szerzett őrületes gólt.

38. SPAR Budapest Maraton (2023. október 14-15.)

Több ezer futó várta az ELTE Lágymányosi Campusánál lévő rajtzónában, hogy végre elrajtoljon a 38. Budapest Maraton. Az útvonalon több tucat zenekar is támogatta a futókat, ismert DJ-k és énekesek, valamint a Magyar Állami Operaház kórusa és fúvósai is segítették a részvevőket. Nekik is, valamint a teljes hétvége minden távján körülbelül 20 célba érkezőnek köszönhetően igazi fesztiválhangulat uralkodott a fővárosban.

Karate-világbajnokság (2023. október 24-29.)

114 ország 1235 versenyzője nevezett a Papp László Sportarénában rendezett világbajnokságra. Ezen a versenyen fordult elő először, hogy minden kategóriában volt magyar induló: összesen 22 fős karate és 18 fős para-karate csapat képviselte Magyarországot. A tanulásban akadályozottak között Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, Hárspataki Gábor pedig ezüstéremmel zárta a megmérettetést.

width=2048
Kép: Magyar Karate Szakszövetség

 

Labdarúgó Eb-selejtező: Magyarország-Montenegró (2023. november 19.)

„Irány to Germany” – mondta a meccs után Marco Rossi. Miután a bolgárok ellen éppen csak, de sikerült kiharcolnia a döntetlent a magyar válogatottnak, a meccs tétje már csak az volt, hogy első vagy második helyen jut-e tovább a csapat. A 37. percben ugyan megszerezte a vezetést a montenegrói csapat, a magyarok három góllal válaszoltak, úgyhogy eldőlt, hogy 1966 után ismét veretlenül csoportelső a magyar válogatott egy selejtezősorozat végén.