KULTÚRA

Az emberek 84 százalékának élete egyik legjobb bulija volt az atlétikai világbajnokság


A Nielsen piackutató megkérdezte a nézőket, hogy hogy érezték magukat az augusztusban megrendezett atlétikai világbajnokságon. Voltak megdöbbentő válaszok.

A cég által a helyszínen mért adatok alapján kiderült, hogy a nézők "rendkívüli, korábban soha nem látott mértékben" voltak elégedettek a budapesti világbajnoksággal. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség megbízásából készített, független felmérés alapján elmondhatjuk, hogy a 400 ezer ember 98 százaléka elégedett volt az eseménnyel. A megkérdezettek 84 százaléka úgy vélekedett, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság volt élete egyik legjobb eseménye, amin valaha részt vett, 83 százalék azt mondta, hogy ezután követni fogja a sportág eseményeit. Ez ahhoz képest is kimagasló szám, hogy a nézők 58 százaléka most először volt atlétikai versenyen, a magyarok esetében kétharmaduk most látott atlétikát először élőben. 

Szabadtéri
Kép: World Athletics Championships Budapest 23

Az előző, az amerikai Eugene-ben megrendezett világbajnoksághoz képest tíz évvel csökkent a stadionba kilátogató szurkolók átlagéletkora, a kilátogatók nemek szerinti aránya nagyjából egyformán, fele-fele arányban voltak férfiak és nők.

A siker titka

A siker titka főleg a hangulat volt, ami nagy részben a kilátogató magyaroknak volt köszönhető (hogy nekünk milyen élményeink voltak az esemény kapcsán, arról itt írtunk). A kutatás szerint a második legfontosabb élmény a stadion látványa volt, de értékelték az esemény szervezettségét, a szolgáltatások minőségét és a biztonságot is.

World
Kép: World Athletics Championships Budapest 23

Kiderült, hogy a legizgalmasabb versenynek a nézők a hagyományosan utolsó napon megrendezett női 4x400-as váltó döntőjét tartották, amelyben a holland Femke Bol a korábbi hatalmas esését kvázi kompenzálva, elképesztő hajrával behozta a csapatát a dobogó tetejére. A legnépszerűbb a nyolcadik nap esti programja volt augusztus 26-án, amikor a világcsúcstartó rúdugró, a svéd Armand Duplantis győzött a Nemzeti Atlétikai Központban – tudósított az eurosport.hu.

(Kiemelt kép: World Athletics Championships Budapest 23)