STÍLUS

Fuss a Csúcsra! - Az ország legrövidebb futóversenye fél percig sem tart


Budapesten számtalan futóverseny van, általában különböző távokra lehet nevezni: a 10km, a félmaraton és a maraton rettentően népszerűek. Van azonban egy verseny, ami csak pár másodpercig tart. Pontosabban addig, amíg valaki megmássza az Erzsébet-kilátó 134 lépcsőfokát.

Minden év szeptemberében – idén szeptember 9-én 14. alkalommal – rendezik a Normafánál a város legrövidebb és legmagasabban zajló futóversenyét. A János-hegyen található Erzsébet-kilátó tetejére kell felfutni, a lépcsők aljáról dudaszóval indítanak – ennyi a versenyleírás. Fotocellás mérés van, a rekord 21 másodperc. Ezt bárki megdöntheti, aki imád folyamatosan változó lépcsőkön felfelé futni, és azt sem bánja, ha időnként irányt kell váltani. A csúcshoz közel bizony már olyan közel vannak a falak, hogy el sem férünk rendesen. Ha valaki síkon edzett idáig, azzal itt nem megy túl sokra. Robbanékonynak kell lenni, és bírni azt, hogy meredeken felfelé kell haladni teljes erőből, igaz, nem sokáig, de azt egy levegővel.

Jó családi esemény is válhat belőle, futhat felnőtt és gyerek, külön díjazzák őket, van családi kategória, ahol a szülő és a gyerek ideje együtt számít. (Ne feledjük, sok futóversenyen gyerekek egyszerűen el sem indulhatnak.) Szép a környezet, jó a levegő, a szervezők műsort is szerveznek, hogy senki ne unatkozzon, amíg arra vár, hogy az előtte állók milyen gyorsan érnek fel a tetőre. Van befutócsomag is, ami ahhoz képest pláne izgalmas, hogy a rendezvény ingyenes. Ismétlem: ingyenes.

Az eseményre itt lehet regisztrálni.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda)