KULTÚRA

A maraton, akárcsak a medve, nem játék


„A maratonfutás egy igazi csoda. Óriási kihívás elé állítja az embert, de az út, amelyet bejárunk, felejthetetlen” – hirdeti a Budapest Maraton honlapja. Örülhetnek a futók, bosszankodhatnak, akik ilyenkor bosszankodni szoktak, hamarosan újabb futóverseny miatt zárják le a város jelentős részét: október 14-15-én futóünnepet szerveznek a fővárosban.

Az idén már a 38. alkalommal rendeznek maratont Budapesten, ami nem mellesleg Magyarország legnagyobb szabadidős sportrendezvénye is: 14-én, szombaton rövidebb versenyekkel, családi futásokkal vár mindenkit a Budapest Sportiroda (BSI)

A futótávok mellett idén 4, 11 és 18 kilométeres városi túrákra is lehet nevezni azoknak, akiknek nem a futás a kedvelt mozgásformájuk, de szívesen sétálnak Budapest válogatott látnivalóiban gyönyörködve. A túrákat teljesítők egyedi Budapest 150 kitűzőt kapnak. 

Vasárnap aztán a 10 kilométernél hosszabb távokon állhatnak rajthoz a versenyzők,

köztük a királytávval, a maratonnal.

Az útvonal egy rövidebb, ám igen fontos részében egyezni fog azzal az útvonallal, amin az idei világbajnokságon is futottak a versenyzők:  a rakpart és a Margitsziget mellett ezúttal felengedik a futókat a Bajcsy-Zsilinszky útra és visszatérhet a mezőny az Andrássy útra.

A térkép tanúsága szerint mindennek köszönhetően ezúttal is kimarad a lélekölő Dombóvári úti fordító, kimarad a végtelen Gróf Esterházy János rakpart, a felüljáró, és kimarad a Margit-híd is. Mindezek után nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők legszebb útvonalán fog haladni a Budapest Maraton – már ha valakinek lesz ideje és ereje nézelődni. 

-
Kép: Budapest Maraton®

A világbajnokság előtt nem győzték a kormánysajtóban is dicsérni az útvonalat, Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója szintén úgy fogalmazott, a futók „a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között, számára nem is kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált”. 

Hogy csinálják a profik

A világbajnokságot az ugandai Victor Kiplangat nyerte 2:08:53-as idővel, ami 

az eddigi legjobb maratoni időeredmény,

amit versenykörülmények között Magyarországon futottak. Magyarországot a 23 éves Szemerei Levente, a tavalyi bajnok képviselte, aki a 40. helyen ért célba 2:17:20-as idővel – nem sokkal elmaradva az egyéni csúcsától, a 2:16:35-től. 

A magyar csúcs 2 óra 12 perc 10 másodperc, amit 30 évvel ezelőtt, a párizsi maratonon futott Szűcs Csaba. 

Szűcs az Énbudapestemnek adott interjújában azt mondta, nem is érti, hogy miért nem tudják a mai maratoni futóink a 30-40 évvel ezelőtti eredményeket elérni, holott a technológia, a cipők és a táplálékkiegészítők is óriási fejlődésen mentek keresztül. „Nem érzem az alázatot, nem látom, hogy valaki mindent alárendel a futásnak, hogy 110 százalékot megtesz azért, hogy kihozza magából a maximumot.”

A maratonfutás egyébként, ahogy ebben a cikkünkben is írtukérdekes átalakuláson megy keresztül. A hobbifutók például már nem is feltétlenül sportteljesítményként tekintenek rá, hanem amolyan fitnesztevékenységként. Van egy csomó ember, akinek nem az a célja, hogy menjen, mint az őrült, és egyéni csúcsot fusson, hanem hogy szép,

kényelmes tempóban csinálja végig.

Erre utal az is, hogy több mint egy órával megnőtt a maraton teljesítésének az átlagideje.

Eközben viszont – köszönhetően részben talán az új futócipők miatt – sorra dőlnek a maratonfutás rekordjai, ennek köszönhetően pedig újra rendszeresen szerepel a hírekben is a sport.

A női maratonfutás csúcsát szeptember 24-én, a berlini maratonon döntötte meg Tigist Assefa. A 29 éves etióp futó ráadásul, nem csak néhány másodpercet faragott a korábbi, 2:14:04-es rekordból, hanem brutális időt futva, több mint két percet javított rajta. Az új világrekord 2:11:52 lett. 

A férfi rekordot pedig alig több mint egy évig tudta Eliud Kipchoge megőrizni. A kenyai futó 2022 szeptemberében, szintén a berlini maratonon tudott 2:01:09-et futni, azonban 2023 októberének elején a 23 éves szintén kenyai Kelvin Kiptum látszólag nagyon lazán 

több mint fél perccel megdöntötte csúcsát.

Kiptum ugyanis  2 óra 35 másodperces eredménnyel nyerte a Chicago Maratont. 

A chicagói maratonon egyébként az új női csúcs is egy darabig veszélyben forgott, azonban a holland színekben versenyző Sifan Hassan a végére kicsit lassult, úgyhogy csak minden idők második legjobb eredményét érte el. 

Éledezik a futóturizmus

Budapest Sportiroda (BSI) 1984 óta szervez versenyeket. Mint ebben az interjúban Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója elmondta, a koronavírus-járvány előtti időszakban 4-5000 külföldi futó is eljött a Budapest Maratonra, amivel Bécs és Prága mellett nem állt rosszul a közép-európai városok között. 

Hogy a futóturizmus helyzete nem rendeződött, azt jól mutatja, hogy a 2022-es, 37. maratonnak még összesen 3750 maratonista vágott neki. Akkor a leggyorsabb férfi Szemerei volt 2:21:44-es idővel, ő a Szekszárdi Sportközpont atlétája, a nőknél pedig a terepfutóként ismert Csillag Eszter ért először célba 2:59:16-os időeredménnyel. A mezőnyben 870 olyan futó volt, aki első maratonját teljesítette.

A szeptember 10-i 38. Wizz Air Budapest félmaraton kapcsán viszont Kocsis Árpád már arról beszélt, aggodalomra azért semmi ok, megint

jelentősen növekszik a hazai futókedv,

és lendületbe jött a nemzetközi futóturizmus. Az egy hónappal korábbi versenyen már minden negyedik induló külföldi volt, összesen 94 országból neveztek a félmaratonra

Budapest
Kép: /Budapest Maraton®

Nem olyan rossz az

Ahogy egyébként ebben a cikkben írtuk, a magyarok, minden híreszteléssel ellentétben 

kedvelik a budapesti tömegfutásokat.

Az Idea Intézet a 2022 júliusa és 2023 júliusa között eltelt időszakban többezer netes bejegyzést vizsgált, és arra jutottak, hogy a Budapest Maraton esetében például a beszélgetések leginkább örömmel és várakozással teliek

A kutatások egyik érdekessége volt, hogy sokan bevallottan felkészületlenül indulnak a versenyeken: évközben nem futnak, nem fokozatosan terhelik magukat, nem ismerik a helyes futótechnikát, nem tudják, milyen futócipőben kéne rajthoz állniuk. Reméljük, ezúttal jobban odafigyelnek, és jobban vigyáznak magukra az indulók, a maraton, akárcsak a medve, nem játék

A felmérés másik érdekessége volt, hogy a futás, a táv teljesítése – hiába fogják fel sokan amolyan fitnesztevékenységként – a mai hobbifutóknak már gyakran nem elég. Nagyon számítanak úgynevezett kényelmi és care gesztusokra, a letölthető eseményfotókra például, vagy a szépen kiszalagozott befutóra. 

Amik a magyarok szerint jól működnek ezeken a tömegfutásokon, hogy: változatosak a távok, minden futó megtalálja a számára megfelelő távot, hogy a futóversenyek élettel telivé teszik Budapestet, jó hangulatot kölcsönöznek neki. A családosok örülnek, hogy a szervezők kifejezetten a gyerekeseknek is készülnek élményekkel, koncertekkel és programokkal. 

Ebbe lehet kapaszkodni

Azoknak, akik most futják életük első maratonját, a végére tartogattunk egy jó hírt

Csere Gáspár többszörös magyar félmaratoni és maratoni bajnok, aki a 2:14:34-es egyéni csúcsával már egészen közel került Szűcs Csaba magyar rekordjához, és aki ott volt a 2016-os riói olimpián is az Énbudapestemnek korábban azt mondta, egy idő után a maratont is ki lehet ismerni. Ő azt tanácsolja mindenkinek, hogy bízzon abban, hogy az ember már csak olyan, hogy 

a legnagyobb nehézségen is át tudja küzdeni magát.