KULTÚRA

Téli szelfi szpot és ámuldozó gyerekek: ilyen a Winter Wonderland a Cinema Mysticában


A Párisi Udvarban található Cinema Mystica úttörő a digitális technika alkalmazásában, tematikáját tekintve a misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotásokra épít. Folyamatosan, tematikusan is megújítják a terek vetítéseit, a legfrissebb - a télre való tekintettel - a Winter Wonderland címet kapta.

Nem tudom, hogy a varázslat iránti fogékonyság veszett-e ki belőlem idő előtt, vagy túl sok időt töltöttem a vizuális művészetek környékén, de számomra a „fénymúzeumok”, vagy immerzív kiállítások nem azok a dolgok, amiktől egyből hasra esek, hiszen nem különösebben nyűgöz le, ha falakra vetített absztrakt videókat kell néznem. Kétségtelen ugyanakkor, hogy mindez azok számára, akik nem találkoznak ilyesmivel, alighanem lenyűgöző élmény. 

Mindazonáltal a digitális technológia ma már éppen annyira része a művészetnek, mint a hétköznapjaink bármelyik szegmensének. A Párisi Udvarban található Cinema Mystica pedig mindebben úttörő, amely tematikáját tekintve a misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotásokra épít, az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek – ezek várják az érdeklődőket a Ferenciek terén.

A hely pedig láthatóan törekszik arra, hogy folyamatosan aktuális legyen, így tematikusan is megújítják a terek vetítéseit, a legfrissebb a télre való tekintettel most Winter Wonderland címet kapta.

Ha valaki járt már korábban a „CM”-ben, akkor látni fogja, hogy a „téliesítést” a szervezők kreatív módon fogták meg és a meglévő koncepciókat öltöztették fehérbe. Így a „kertben”, ahol egy hatalmas fa áll, az Északi-sark képzeletbeli helyeire látogathatunk el, a „kéz” körül fagyos vonalak futnak, az emeleten pedig szintén téli koncepciók mentén lettek megújítva a vetített terek, valamint „Éden” is, aki a Cinema Mystica (magát kissé önellentmondásosan „spirituális lényként” definiáló) mesterséges intelligenciája, akivel beszélgetni lehet, amely kétségtelenül egy különös és izgalmas élmény.

Ami azonban igazán különlegessé tette számomra a Winter Wonderland-et, az annak belátása, hogy ez az egész hely mekkora élmény a családok és különösen a gyerekek számára. Egészen megható volt ugyanis látni azt az örömöt, izgatottságot és érdeklődést, amely a helyszínen szaladgáló kicsik tekintetében, ami automatikusan meg is töltötte egy teljesen más értelemmel és hangulattal a kiállítást.

A Cinema Mystica és így a Winter Wonderland is egy olyan attrakció Budapesten, amit végigjárva biztosan jó élményekkel telve távozunk. Ha még nem láttunk ilyet, akkor azért, ha pedig gyermekeink vannak, akkor pedig azért.

Nézd meg a videónkat, ha nem jön be elsőre, frissítsd az oldalt:

@enbudapestem December 8-tól limitált, téli kiállítással várja az érdeklődőket a Cinema Mystica #WinterWonderland #cinemamystica #budapest #énbudapestem #fy #fyp #magyartiktok #tiktok #tiktokgood #musically #love #follow #followforfollowback #like #music #tiktokmemes #cute #likeforlikes #tiktokhot #duet @Cinema Mystica Vengeance - iwilldiehere

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem