STÍLUS

Ajándékozz hideget! Budapest leghűvösebb helyeit szedtük össze, ahol túlélhetjük a klímaszorongó nyári hétköznapokat


A szeretet és a pénztárca méretét figyelembe véve sorba vettünk egymástól teljesen különböző helyeket, ahova hűsölni viheted, akinek épp jót akarsz. Némelyik kiszúrásnak sem rossz.

Ingyen

A templomok köztudottan hűvös helyek, bár van pár kiemelt helyszín, ami csak belépő ellenében látogatható – mondjuk, mert turisztikai attrakció –, de azért még így is marad egészen sok szép épület, amik ebben a hőségben valódi megváltást jelentenek, például ez is itt

A Római szabadstrand is ingyen van, de csak egy darab van belőle, ezért az ingyenes kategóriában a több mint háromszáz budapesti templom mögé szorul. Az áramló Duna hőmérséklete – lévén egy folyó folyó – sosem melegszik fel annyira, hogy ha nyakig merülünk benne, akkor ne csökkentené érdemben a testhőmérsékletet. Kipróbáltuk

-
Kép: Obuda.hu

500 forint alatt

A még 350 forintos vonaljegyért cserébe lemehetünk bármelyik földalatti megállóba, és minél mélyebbre ereszkedünk, annál messzebb vagyunk a hőségtől. Javasoljuk a 4-es metró vonalát, ahol több megálló is van, amik – mint Mória tárnái – várják, hogy az emberek betévedjenek, és hagyják magukat a mélybe húzni.

2023-ban már nem egyértelmű, hogy egy gombóc fagyi tud 500 forintnál kevesebbe kerülni, de azért van rá példa (még ezen a listán is). A hőségben kevesen utasítanak vissza egy gombóc csokit vagy citromot, nem lehet vele mellélőni.

fagylalt
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

3000 forint alatt

A barlangászás nem tartozik a legáltalánosabb szórakozási formák közé, nem mindenkit ejt ámulatba, amikor közlik, hogy millió tonnányi kőzet van a feje fölött, ami millió éve vár arra, hogy meginduljon. A barlangoknak viszont megvan az a kétségtelen előnye, hogy állandóan alacsony hőmérsekletet (a Pál-völgyi-barlangban például 11 fokot) és pollenmentes levegőt kínálnak.

Pál-völgyi-barlang
Kép: Pál-völgyi-barlang

A mozizás sokaknak nem csak filmet jelent, hanem légkondicionált nézőteret is. Most, a „rózsaszín gombafelhő” (lásd Barbenheimer) korában nagyon könnyű filmet választani, ajándéknak is kiváló lehet, bármire is ülünk be. 

10 000 forint alatt

A kiállítás mindig jó ajándék: azt üzenjük vele, hogy mi magunk kulturális lények vagyunk, és a másik emberből is kinézünk némi intellektuális érdeklődést – vagy éppen ilyen elvárásokat támasztunk vele szemben. Ráadásul hűvös van bent. Mi is szeretünk kiállításokra járni, írni is szoktunk róluk.

2023.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A merülőfürdő csak azoknak ismeretlen, akik a megúszásra játszanak, amikor elhagyják a szauna kényelmesen kezelhető forróságát. A merülőfürdő hűvös ölelése (a Rudasban például 11 fokos vízben), akkor élvezhető a legjobban, ha közben figyelünk arra, hogy pókerarcot vágjunk – a minket félszemmel követőkből döbbent tiszteletet tudunk így kiváltani hőstettünkkel.

10 000 forint felett

Egy teljestest hidegterápiás élmény igazi ajándék lehet, még akkor is, ha csak pár percig tart. Ez a pár perc viszont nagyon intenzív élmény lesz. Beterelnek egy szauna-szerű kamrába fürdőruhában, fülvédőben, kesztyűben, ahol pillanatokon belül -110 fokos levegő vesz minket körül, ami lesokkolja az egész szervezetünket. Ez nemhogy nem baj, ez a célja ennek a pár percnek, mert a hirtelen fagytól immunerősítő folyamatok indulnak be. Nos, ez is jó ajándék?