STÍLUS

Új közösségi kert nyílik Józsefváros szívében


Új közösségi kert nyílik 2023 nyarán Józsefvárosban, a Kőris és a Kálvária utca sarkán. Fontos lesz a szemléletformáló oktatás és a szomszédsági kapcsolatok építése.

Kihasználatlan foghíjtelkek a sűrű városi szövetben – vajon mit lehet velük kezdeni, ha olyan funkciót keresünk, ami akár átmeneti is lehet, de közben építi a környék közösségét, zöld és fenntartható? Nos, a murvás parkolókon túl is van élet, a közösségi kertek éppen ezt a sok pozitív dolgot nyújtják. 

A nemsokára megnyíló, 637 négyzetméteres telken összesen 490 négyzetméternyi megművelt rész lesz, ahol 40 egyéni- és családi, valamint 4 tanparcellát alakítottak ki, így az új városi zöld "oázis" számos közösségi, szakmai és kulturális eseménynek adhat majd otthont – olvasható a Kortárs Építészeti Központ Facebook-oldalán. A tervek szerint rendszeresen, minden hónap első szombatján Nyílt Napokkal várják majd az érdeklődőket.

A Kertben kiemelten fontos szerepet szánnak a szemléletformáló oktatásnak, a mulcsolásnak és a víztakarékos művelési módnak, a szomszédos épületről gyűjteni fogják esővizet, amit felhasználnak a növények locsolására. A kert parcelláira még lehet jelentkezni, az ehhez szükséges információk a Kőris Közösségi Kert oldalán érhetőek el. A programba a Magdolna és az Orczy-negyed lakosait is szeretnénk bevonni, így a valódi szomszédságot erősíteni.

Az új kert a Józsefváros Önkormányzatának jóvoltából, a KÉK-Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetésével és koordinációjával jön létre. 

(Kiemelt kép illusztráció, a Rózsa utcai közösségi kertet ábrázolja 2022-ben. Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem)