STÍLUS

Ingyenes szabadstrand nyílt a Dunán – csobbantunk egyet a Rómain


Harmadik szezonját kezdi meg a Római Szabadstrand, hivatalos nevén Római Plázs, és az idei év több újítást is hozott. Mutatjuk, mi minden vár rátok.

A Római part egy intézmény, ezt vehetjük alapnak, ezen nincs vita. Története van, helyei vannak, az utat árnyékoló hatalmas fái, és persze itt a Duna, ami a budapesti emberek már évszázadokkal ezelőtt is arra használtak, amire mi most. Csónakházaik voltak és sokan itt tanultak meg úszni is. Ennek a folyónak még a szaga is csodálatos.

nyári hőségben elugrottunk megnézni, hogy a nemrégiben nyílt szabadstrand milyen, mekkora, milyen szolgáltatásai vannak. Vagyis nagyon meleg volt és elmentünk egyet strandolni azzal az ürüggyel, hogy úgyis szerettünk volna nektek írni róla. A római tényleg fantasztikus, a Fellini, a Nap bácsi és a Hattyú Csónakház után a sorba pont beleillik egy igényes, ingyenes hely, ami a hőség ellen nyújt azonnali segítséget.

Római strand
Bartha Dorka

A strand július 15. és augusztus 21. között lesz nyitva, a pontos cím a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. melletti szakasz, nem messze a Fellinitől és Nap bácsitól.

terület a korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb lett, idén már két, bójával körülkerített részen fürdőzhetünk 500 méteren. A vízminőség már az első mérésnél kiváló volt, de folyamatos a tájékoztatás a legújabb adatokról. És bár ez egy szabadstrand, de azért vannak szabályok. 10.00 és 19.00 óra között van nyitva, mindent saját felelősségre csinálhatsz, a hulladékot ajánlott magunkkal vinni, a vízben belül kell maradni a bójával jelölt részeken. Érdemes is, mert a piros-fehér részen belül is erős a sodrás. Gyakorlatilag jobb, mint egy 50 méteres medence, mert ha elkapod a tempót, akkor órákig lehet egy helyben tempózgatni. A Duna egy folyó – eddig az új információ – emiatt sosem fog felmelegedni annyira, mint akár a nagyobb tavaink, még 40 fokban is hűsítő és hideg marad.

Van egyébként öltöző, vittek ki vadiúj kempingszékeket, vannak úszómesterek is, akik figyelnek ránk, de gyanítom, hogy abban bíznak, hogy mindenki magára is vigyáz.

Római strand
Bartha Dorka

Tipp: érdemes papucsot vagy strandcipőt hozni, mert a part köves és Salt Bae még kagylókkal is megszórta itt-ott – veszélyes és fájdalmas. 11 óra után pedig úgy felforrósodik az egész part, hogy talpvédelem nélkül a vízben ragadhatunk este 7-ig. Illetve a partszakaszra délelőtt tűz a nap, az árnyat adó fák alá húzódva érdemes megvárni, amíg elkezdenek nőni a délutáni árnyékok, amit már beborítják a strandot.

Ne felejtsük el, egy párosujjú patás ujjain meg lehet számolni, hogy hány helyen lehet (szabad) fürdeni a Dunában Budapesten. Elképesztően jó chill hangulata van elheverni egy ilyen csíkos kempingszéken, tegyük meg, amíg a készlet tart!