STÍLUS

Pörcös túrós csusza, aranyfüst, whiskey-s barna kenyér? Extrém fagylaltok várják a budapestieket!


Ahogy a kézművesnek nevezett sörforradalom elején az ipa rárúgta az ajtót a pilseni és a lager típusú sörökre, újra megjelentek a víz, liszt, só alapú csodálatos kenyerek, és a kávéfogyasztási szokásokat is megbolygatták a világos pörkölésű kávék, úgy most a fagylaltok kezdenek mozgolódni.

Azon már messze túl vagyunk, hogy a déligyümölcsök vagy a fűszerek megjelenésének örüljünk a krémekben, és lassan már tucatnyi olyan hely van, ahol rizikó nélkül kérhetünk bármilyen fagyit, minőséget fogunk kapni. Eljött az ideje a következő szintlépésnek, a szokatlannak tűnő alapanyagok használatának. Ti mit szóltok ezekhez a fagyikhoz?

Gelarto Rosa

Az ismert fagyizó most már olyan régóta része a budapesti jegesdesszert-kultúrának, hogy saját jogán, vagy mert rózsa alakú fagyit osztanak, be se kerülhetne egy ilyen listára. Mégsem szerettek volna kimaradni a jóból, ezért úgy döntöttek, hogy kicsit kikacsintanak az alkoholos édességek irányába. A gin és a sör már megvolt, jelenleg az aperol-narancsos és whiskey-barna kenyeres fagylaltjaik tarolnak, de gyanús, hogy a nyár további részére is maradtak még ötleteik.

GelArto
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Matcha Tsuki

A Matcha Tsuki arról ismert, hogy náluk a fehér csoki is zöld, bármit kérsz valószínűleg matcha színű és ízű lesz, ami egyrészt egészséges, másrészt érdekes vizuális élményt kölcsönöz a sütiknek és a kávéknak is. Az idei évre azt találták ki, hogy aranyfüst lemezt simítanak a csavart fagyira (ez utóbbinak a 21. századi neve soft ice). Az arany jól mutat, nincs kellemetlen íze, legjobb esetben szabályozza a szívműködést és javítja az immunrendszert, legrosszabb esetben nem csinál semmit, ezen még megy a vita. Mindenesetre aranyos ötlet.

Damniczki 

A kiváló, de meghökkentő fagyijairól is híres Damniczki névadó fagylaltmestere idén nyáron sem kell, hogy ötletek hiányában kizárólag a tortáira fókuszáljon. A camembert gyömbéres körtével, a túrós csusza szalonnapörccel és a sós-vajas popcorn vaníliával bizony tölcsérben elvihető, hideg desszerteket jelölnek, a kipróbálást exkluzív, máshonnan nem beszerezhető élménnyel honorálják. Csak, ha szeretsz veszélyesen élni! (A Damniczki eredetileg székesfehérvári, de Budapesten is több helyen elérhető.)

Damniczki
Kép: Damniczki Cukrászda

Azúr Fagyizó

Itt nem a fagylalttal próbálnak újat dobni, hanem a tölcsér ízével és színével játszottak el kicsit. És valóban, miért ne lehetne azzal is variálni, ha már úgyis megesszük? Egyszerűen jól mutat az aloe verás, csokis, málnás és áfonyás verzió, és édes teherként eltöprenghetünk, hogy ízben választunk hozzájuk passzoló fagyit vagy simán színharmoniára törekszünk. A kérdés ügyesen tereli el a figyelmet az élet égető kérdéseiről és jó kiegészítője lehet egy színes tornazsáknak vagy fagyiálló rúzsnak.

Azúr
Kép: Azúr Fagyizó

 

ConTe Cafe Bazilika

A tölcsér felhasználásának másik alternatívája, ha azon változtatunk, amit beleteszünk. Na, de egy pillanatra álljunk meg a tölcsérnél is! Nem a sok helyen még mindig favorizált rossz minőségű, szilánkosra törő modellről van szó, hanem egy hajlított belga waffle (gofri) lapról, amit különböző csokoládéval mártanak. Az igazi csavar viszont csak ezután jön, a tölcsérbe kávé kerül, amit – ha sokáig kapható lesz – a magyar nyelv helyesen kontecsínónak fog nevezni. A design elbírja a hőt is, aminek jótékony mellékhatása, hogy a leolvadó csoki a kávéitalt is megbolondítja kicsit.

ConTe
Kép: ConTe Cafe Basilica

(Kiemelt képünkön a Matcha Tsuki fagyija / Fotó: Csapó Ádám/Énbudapestem)