FRISS

Új ivókutak, párakapuk és aszfaltlocsolás – így teszi elviselhetővé a hőséget a Főváros


Egyre hosszabbak és súlyosabbak a kánikulával sújtott időszakok, amelyek a lakosságot, és a fővárosba érkező turistákat is mind megviselik. Jelenleg is másodfokú hőségriasztás van érvényben, ezért a főváros cégei, vállalatai különböző intézkedésekkel igyekeznek enyhíteni az emberek hőségérzetén.

A klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés hatásai már rég ismertek és drasztikusan érezhetőek is a városban. Budapest a hosszútávú klímapolitikai intézkedések mellet a hőhullám megérkezésével aktív cselevéssel is óvja a városlakókat a kánikulában.

Ivókutak, vízosztás

A már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakít ki a Főváros Budapest több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ilyen vízvételi lehetőségeket mutatja.

-
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A Fővárosi Vízművek továbbá 56 ivókutat és 549 közutat és mobil vízosztó pontot biztosít a vízvételezésre, valamint a BKK is megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatók a vízautomaták.

A Jane Haining rakparton már működik a FŐKERT által megvalósított páraalagút, mely a járókelőknek nyújt átmeneti felfrissülést a forróbb napokon.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a nagy melegben bár csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Locsolás a hőség ellen

Az FKF Köztisztasági Divíziónál a hőségriadó elrendelését követően fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik vasárnap este óta folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20-25 célgéppel, vagyis 24 órában 50 járművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel egy időre, mintegy 6-8 Celsius-fokkal hűtik le az utakat.

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. Ezek a Főváros szerint nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet az utasoknak és a járművezetőknek egyaránt. Hozzáteszik, a klímaberendezések karbantartását kiemelt feladatként kezelik, valamint felhívják a figyelmet a metróhálózatban található ivókutakra is.

150
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Tűzgyújtás

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapest és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos.

Szociális intézmények

A Fővárosi Önkormányzat ezen túl felkérte a szociális intézményeit, hogy különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata.