STÍLUS

Most ez a város legjobb helye – hétvégékre hatalmas közösségi terasz lett a pesti alsó rakpart


Romantikus naplementét néznél? Kimennél valahova a gyerekekkel homokozni? Egy sörözés a haverokkal? Sütögetés? Váratlan programokra vágysz? Rakparti vakáció indul! A hétvégente nyitott pesti szakasz belakása elkészült, padokkal, napágyakkal, növényekkel, árnyékolókkal, párakapuval és sok-sok programmal vár mindenkit szeptember 24-ig.

Miért van?

Hogy mekkora igény van egy szabad, ücsörgős, hangulatos, belvárosi, de mégis közvetlenül a Duna menti korzóra – egy közösségi térre, ahol a fogyasztás kényszere nélkül lehet lenni, találkozni, ücsörögni, hesszelni, jólérezni magunkat – azt jól megmutatta az a csütörtöki este, amikor az autóforgalom ellenére lejöttünk ide, a Lánchíd díszvilágítás próbáját nézni. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az akkor még épülő RAKPART_2023 minden padja és napozóágya tele volt kora estétől késő éjszakáig (annak ellenére, hogy hétköznap zebra hiányában nehéz a lejutás az autósforgalom között, és közwécé sincs a közelben). 

Népszerű, mert tagadhatatlanul ez a város egyik legszebb helye, a panoráma a zöldellő Gellért-hegytől a budai váron át a hamarosan elkészülő Lánchídig Budapest legszebb arcát villantja fel, a nyári melegben is hűsít a dunai szellő és ráadásul olyan központi helyen van, hogy a város legtöbb pontjáról fél óra alatt ide lehet érni. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Mi is ez?

Az idei a harmadik év, hogy a rakpartok valamelyikén (2021-ben a pesti oldalon, tavaly Budán) a nyári hónapokra ilyen kísérleti jellegű közparkká alakul a Duna melletti szakasz. Ezekkel az időszakos, és kis költségvetésű projektekkel a nagy beruházások indulása előtt tökéletesen meg lehet nézni, mire van igénye a városlakóknak, hogyan reagálnak egy-egy változásra, használják és szeretik-e az adott területet. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Két év rakparti (és a Valyo tizenplusz éves dunaparti tapasztalatával) a hátunk mögött, meg persze figyelve a globális trendeket, egyértelmű, hogy ez a jövő. 

Mi-merre-meddig?

A RAKPART_2023 a Lánchíd és Erzsébet híd között húzódik (a Jane Haining rakparton), a korábbi évek hagyománya szerint a funkciók szerint több szakaszra van osztva, a Lánchídtól indulva találjátok a grillezőt, majd a piknik zónát, aztán a sport placcot, a közösségi viadukt környékén pedig a gyerek placcot és wc-ket. 

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Rakpart_2023 június 17. és szeptember 24. közötti hétvégéken pörög majd (ha szeretnél te ide programot szervezni, itt jelezheted). A padok egy része a viadukt előtti térre, a korábbi pakolók helyére kerültek ki, ahogy a növényládák is, így hétközben sem kell majd mozgatni őket, az autóforgalom miatt. És hát ahogy a cikk eleji történetünk is mutatja, hétköznap is töretlen népszerűségnek örvend a hely. 

Még mindig nem hiszed, hogy hétvégente ez a város legjobb helye? Gyere le, és próbáld ki! Vasárnap még tart a nyitóhétvége sok-sok programmal. 

A RAKPART 2023 Budapest Főváros Önkormányzata, a Valyo - Város és Folyó Egyesület, a FŐKERT, a Budapest Brand Zrt. valamint a MAHART PassNave Kft., közreműködésével valósul meg.