STÍLUS

Növényinvázió a parkolók helyén – így készül a RAKPART a legújabb szezonjára


Ideiglenes pihenőpark, sok-sok program és nyitott Viadukt vár majd mindenkit a június 17. és szeptember 24. közötti hétvégéken, a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán.

Ez már a harmadik szezon, hogy a legszebb panorámás budapesti Duna-szakaszokat a városlakók hosszabb-rövidebb időre visszakapják, hogy élvezhessék a folyó közelségét és a szabad tereket. A koncepció – a folyópartok visszaadása a városlakóknak – nem egyedülálló, világszerte találkozunk hasonló, nagyon inspiráló és sikeres példákkal. 

Egy kis bezzegezés:

A leghíresebb bezzeggyerek talán a párizsi Szajna part színeváltozása – itt irányonként általánosan két sávot számoltak fel, és lett helyettük korzó, zölterület, pihenős-üldögélős-vendéglátós szakasz, ami a helyiek és turisták kedvenc helyévé tette a gyönyörű folyópartot. És Párizs közlekedése sem omlott össze, pedig több, mint kétszer annyian lakják, mint Budapestet.

-
Kép: cars.destroyed.our.cities Instagram oldal

Madridban 2011-ben készült el a Manzanares folyó partjának átalakítása, ami teljesen megváltoztatta a spanyol főváros arculatát. A cél a folyó reintegrálása volt a városi szövetbe és a lakók életébe, itt több helyen az autóközlekedést alagutakba terelték, a felszínen pedig parkokat, sétálóutakat alakítottak ki. 

-
Kép: Mariano Asensio/Wikipédia

De hogy közelebbi példát is említsünk rakparti revitalizációra, a prágai Vlatava partján a mi viaduktunkhoz és támfalunkhoz nagyon hasonló folyóparti építményekben alakítottak ki nagyon menő kávézókat és üzlethelyiséget.

De vannak még elképesztőbb példák, Seoulban a Cheonggyecheon River Project keretében például egy belvárosi emeletes autópályát bontottak el, hogy a helyén függőkertekkel tarkított városi parkot alakítsanak ki, amit egy folyó szel ketté.

-
Kép: Wikipédia

Vissza Budapestre…

A 2021-es teszt évben a Lánchíd felújítása miatt hónapokig szünetelt az autósforgalom a pesti alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között, ahol padokkal, napágyakkal, játékokkal, színes aszfaltfestésekkel, ivókúttal, növényekkel és persze mesés panorámával egy kísérleti jellegű, nyitott közpark várt mindenkit. A következő évben mindez átköltözött a budai oldalra, és kicsit fel is lett pimpleve – hosszabb szakaszon több extrával élvezhettük a Duna-parti nyarat. 

Rakpart
Kép: Bognár Benedek / Simon Zsuzsi/Valyo

Úgyhogy mostanra mindenkinek nagy gyakorlata van benne, hogy mi mindent is lehet csinálni a nyitott rakparton – görkorizni tanuló gyerekektől piknikező fiatalakokon át a padokon beszélgető idősekig rengetegen használják a visszaadott közteret. Elég kimenni egy szombat kora esti órában, és percek alatt meggyőződünk róla, mennyivel menőbb így a város, mind az araszoló kocsisorokkal. 

A néhány év múlva megújuló Rakpart reméljük zöldebb és élhetőbb lesz, de addig is idén egy kis ízelítőt kapunk, hogy valójában milyen is lesz az. A padok egy része a viadukt előtti térre, a korábbi pakolók helyére kerültek ki, ahogy a növényládák is, így hétközben sem kell majd mozgatni őket, az autóforgalom miatt. 

Az állandó chillezés, hesszelés, kutyázás, gyerekezés, biciklizés, gengelés, beszélgetés, csak úgy létezés mellett, a RAKPART helyet ad általatok szervezett programoknak legyen az jógaóra, akusztikus koncert vagy maratoni társasozás, ezeket itt tudjátok a szervezőkkel összehangolni, a VIADUKT-ban pedig civil és kulturális szervezetek programjai kapnak helyet.

A nyitóhétvége részletes programjait itt találjátok. Lesz Csángálló koncert, Rolandó Bűvész és szitázó workshop is, és még sok-sok más izgalom is!

A RAKPART 2023 Budapest Főváros Önkormányzata, a Valyo - Város és Folyó Egyesület, a FŐKERT, a Budapest Brand Zrt. valamint a MAHART PassNave Kft., közreműködésével valósul meg.