STÍLUS

Óriáshomokozó, grillezés és lazítás – megnyitott a Budai___Alsó, irány a rakpart!


Homokvár építés a Parlamenttel a háttérben? Nyugodt olvasgatás a napozópadokon? Görkoris verseny? Tollasmeccs? Kártyaparti a sörpadoknál? Baráti beszélgetés? Augusztus 15-ig vár mindenkit a budai rakpart, használjátok ki, hogy a Lánchíd felújítása miatt most köztérré válik a Duna-menti csodás szakasz.

Nagyban zajlik a Lánchíd felújítása, és a munkálatok most értek el abba a szakaszba, hogy a budai alsó rakparton haladó útpálya lezárása elkerülhetetlenné vált július-augusztusban. Hogy ne csak az üres aszfalt álljon itt egész nyáron, a Valyo, a város és folyó Egyesület a Budapest Tuning pályázat keretein belül, és az I.kerületi önkormányzattal összefogva kicsit lakályosabbá tette a közteret. 

Hol is van pontosan a Budai___Alsó?

1, 5  kilométer hosszú szakasz a Halász utca és a Döbrentei tér között húzódik, a budai alsó rakparton, közvetlenül a víz mellett. A szakasz több pontján szemléletes térképek is jelzik, mi merre van, hol vannak a le- és feljutási pontok, WC-k, padok. Lejutni több helyen is lehet, rámpán a Döbrentei térnél és a Halász utcánál, illetve a Várkert Bazárnál, a volt Szivattyúház magasságában, lépcső a Clark Ádám térnél is van, a Lánchíd északi oldalán. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Ha a Halász utcától indulunk, akkor a Plázsoló, Piknikező és Grillező vár minket, dél felé sétálva is találunk még piknikezős szpotokat, és itt vár a Duna skubizó és a Lépcsőző is.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Miért most, avagy miért van lezárva a rakpart?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ok a Lánchíd felújítása, ahol idén nyárra jutott abba a szakaszba a munkálatok sora, hogy átépítik a budai hídfőnél a partközeli – a rakparti forgalom mellett eddig hozzáférhetetlen – szerkezeti részeket, illetve kijavítják az acélszerkezeten lévő hibákat. A híd alá egy fából ácsolt „alagutat” építettek, így a gyalogos-bringás-görkoris-rolleres-babakocsis-kerekesszékes közlekedés biztonságos, de egy autó már bajosan férne át a keskeny szakaszon. 

Augusztus 15-e után az autóforgalom visszaáll, a pihenőpark csak a másfél hónapig üresen álló, funkciótlan zárványterületet használja ki, és mutatja meg a városlakóknak, hogy alkalomadtán máshogy is lehet használni ezt a forgalomnak adott, elképesztő lehetőségekkel rendelkező közteret. 

Mi minden van itt?

Árnyék – a budai hegyek mögött lenyugvó nap elől már késő délután takarásba kerül a szakasz, így a pesti oldallal ellentétben a legnagyobb kánikulában is kellemesen, árnyékban ülve simogat minket a dunai szellő itt. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Sok-sok hesszelős pad – mivel elsősorban egy különleges közösségi tér létrehozása volt a cél, ahol több különböző tevékenység is megfér egymás mellett, ebből az egyik a lazulás. Az egymástól 100 méterenként elhelyezett növényes szigetek a pihenés paradicsomai, van ahol kényelmes, elfetrengős napozópadokat találunk, máshol sörpadok várnak. 

Homokozó és szurikáták – a déli, Halász utcához közeli szakaszon egy hatalmas homokozó is vár minket, kilátással a Parlamentre. Nagy Géza, a városi elsivatagosodásról szóló  kiállítása a városban maximum az állatkertben látható fajok szobraiból áll, amik már most nagyon népszerű szelfipontokká váltak. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

 Sütögetős helyek – a Valyo már jól bejáratott grillezői ide is kikerültek, több helyen is megtaláljuk őket. Itt most nem a nagy tűzrakós-bográcsolós változatok vannak, mint a délibb Árasztó-parton, hanem a klasszik rácsos-grillezős.

Növények és színek – a FŐKERT jóvoltából növények is kerültek ki még, hasonlóan a tavalyi RAKPART 2021-hez, és itt is beszélgetni szeretnének velünk, érdemes elolvasgatni a vicces üzeneteiket a kaspókon. Valamint az aszfalt sem maradt szürke, a FabLab színes mintái határozottan sokat dobnak a környezeten.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Sőt, egy miniveteményes is alakul, ahol túlnőtt paradicsomaink, balkonnövényeink tovább élhetnek.

WC és kuka – Két neuralgikus probléma is megoldódott idén: köztéri WC-k is kerültek ki, összesen négy helyre, illetve nagy szelektív kukák is vannak. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Mi hiányzik?

Ti, a városlakók, hogy felfedezzétek és kreatívan használjátok a teret. Persze nem félünk, mert már az építés alatt is rengetegen lejötettek, de azóta sok újdonsággal is bővült a szakasz. Ki tudja, mikor lesz még lehetőség innen élvezni a Duna közelségét és a panorámát, ne hagyjátok ki.