KULTÚRA

A 150 éves Budapest a mai magyar fotóstársadalom szemén keresztül


A képek illetve sorozatok a Hogyan mutatnád be Budapestet? kérdésre válaszolnak, és ahány válasz, annyi megközelítés a Budapest FotóFesztivál Kiscelli Múzeumban megrendezett kiállításán.

 

DEIM Balázs: Térfigyelő rendszer, 2013

 

Mielőtt elmegyünk a kiállításra, hogy kiderítsük, mit gondolnak (látnak) a fotósok Budapestről, talán érdemes először magunkban is tisztázni, hogy nekünk mit jelent ez a város. A folyót és a hegyeket? Az épületeket és hidakat? Az embereket? A valahova siető vagy a padon szunyókáló embereket? Sok a kérdés, és ha megvannak a saját válaszaink, akkor eggyel biztosan könnyebb lesz megérteni, amit a többtucatnyi fotós munkájából tár elénk a Budapest FotóFesztivál a Kiscelli Múzeumban megrendezett kiállításán. 

 

VÖRÖS Nikolett: Múlt, Jelen és Jövő, 2016

 

Különböző fotós műfajok és több generáció képviselőit kötötte össze a játék, hogy fogást találjanak Budapesten – mint közös nevezőn – és ennek megfelelően válogassanak le és állítsanak ki képeket. Játszottak a technikával és expozíciós idővel, perspektívával és idősíkokkal, gyakorlatilag szabad kezet kaptak, hogy definiálják, számukra mit jelent az, ami minket körülvesz. 

 

GOMBAI Gellért: Liget Projekt, 2022

 

Most megint rajtunk a sor, hogy egy-egy kép előtt megállva eldöntsük, hogy mennyit látunk a fotósból és mennyit a városból? Mi ismerős? Kivel vagy mivel tudunk azonosulni, mire bólogatunk nagyokat? Vajon a kiállításon látható képekből össze tudnánk rakni Budapestet olyannak, amilyennek mi ismerjük? Megint kérdések.

 

BÁN András: XI, 2021

 

A kiállítás szervezőinek is megvolt a maguk válasza a fenti kérdések némelyikére, hiszen Cseh Tamás: Budapest című számának dalszövegéből választottak mottót a kiállításnak: “Itt van a város, vagyunk lakói…” Nekünk lehetőségünk van arra, hogy a kiállítás után egy kávé mellett, az esőben barangolva vagy egy virágláda szélére ülve megtaláljuk a saját Budapestünket.  A válasz keresése már ott elkezdődik, hogy végül a kávé vagy a virágláda mellett döntünk-e.

 

Megtekinthető: 2023. 04.13. - 05.14.

Helyszín: Kiscelli Múzeum

Grátisz programok a helyszínre, ha már itt jártok:

 

 

Kiemelt kép: HARTYÁNYI Norbert: A végeláthatatlan Üllői út, 2022