FRISS

Osztrák vízügyi szakértő: „Nem lesz extrém árvíz”


A magyar vízügy is türelemre int, miközben Ausztriában teljes a készültség a váratlan csapadék miatt, ami a Duna vízszintjének hirtelen emelkedésével jár – ránk nézve is.

A napokban brutális a csapadékhullás Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is, emiatt aztán jelentősen megemelkedhet a Duna vízszintje a magyarországi szakaszon – írtuk az időjárásról legutóbb. Nos, a csapadék Ausztriába és Magyarországra is megérkezett.

A Duna vízállása szeptember 11-én, szerdán Budapesten még csak 137 centi, egy nappal később, 12-én viszont már fél méterrel magasabb, 187 centi volt.

Ma, szeptember 13-án, pénteken 16 órakor a Duna vízállása Budapestnél 214 centin állt – jegyezte fel az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Becslések szerint kevesebb mint egy hét alatt, szeptember 17-ére, keddre már 5,5 méter fölé, 565 centire nőhet a Duna vízállása Budapestnél.

-
Dunai árvíz Budapesten 2023. decemberében Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az alsó rakpartok szintje 645 centiméternél található. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint ezt már szeptember 18-ára, szerdára meghaladhatja a Duna vízszintje a fővárosnál.

Szeptember 13-án, pénteken ezért, ahogy arról az Énbudapestem is beszámolt,

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget, valamint bejelentette, hogy lezárják a rakpartokat.

Szeptember 14-én, szombaton 0 órától tilos megállni gépjárművel az érintett területen, várhatóan szeptember 15-én, vasárnap elszállítják az ott maradt gépjárműveket, szeptember 16-án, hétfőn pedig teljessé válik a lezárás.

Ausztriában már szinte teljes a készültség, Alsó-Ausztriában ugyanis akár 300 milliméter csapadék is eshet 48 óra alatt, a tartományi válságkezelő csoport is összeült, de az egész országra nézve kritikus a helyzet, beleértve Bécset is.

A válságstáb akkora árvízre készül a Dunán, amekkora általában 10-15 évente fordul elő a folyó főmedre mentén Ausztriában – írja az ORF.

Ezzel szemben Günter Blöschl osztrák hidrológus, akadémikus, az extrém hidrológiai események előrejelzésének nemzetközileg elismert szakértője a Kuriernak azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban helyi árvizekre, áradásokra és földcsuszamlásokra számít, nem lát jönni olyan „extrém árvizet” a Dunánál, mint például 2013-ban.

A szakember két okból sem hiszi, hogy megismétlődhet a több mint tíz évvel ezelőtti extrém árvíz: egyrészt a talaj most sok vizet képes felvenni a relatíve száraz augusztus miatt, valamint szerinte ezúttal olyan masszívnak ígérkezik a hőmérséklet-csökkenés, hogy sok helyen már hó formájában fog leesni a csapadék, ami kevesebb folyóvizet is jelent.

Mint ismert, a Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin 2013. május 30. és június 3. között szintén nagymennyiségű csapadék hullott, akkor a Duna felső szakaszán régóta nem tapasztalt áradás indult el. A levonuló árhullám a magyarországi szakasz legnagyobb részén is rekord vízállásokat eredményezett.

árvíz,
 Dunai árvíz a Római parti szabadstrand, a Plázs területén 2023. május 5-én Kép: Facebook/Óbuda csoport

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője ugyanakkor az InfoRádióban elmondta: bár a legtöbb hírportál hangzatos szalagcímekkel jelzi, hogy nagy árhullám közeleg a Dunán, a vízügyesek nem tesznek közzé elhamarkodott előrejelzéseket, és egyelőre inkább kivárnak és figyelnek.

A sajtóban megjelenő több prognózis és grafikon még le nem hullott vagy jelenleg lehulló csapadékról mutat adatokat

– figyelmeztetett Siklós Gabriella. A szóvivő hozzátette: annyira kiszámíthatatlanok az időjárási viszonyok, hogy jelen pillanatban csak óvatos becsléseket, előrejelzéseket lehet tenni a lehetséges vízszintemelkedésekkel és árvízveszéllyel kapcsolatban. Azt ugyanakkor az InfoRádiónak megerősítette, hogy

valóban árhullám várható a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Murán is, amely akár komolyabb is lehet.

2023.12.27.
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

 

Ahogy az Énbudapestem is beszámolt róla,

Budapesten 2024 júniusában volt utoljára árvíz.

Karácsony Gergely főpolgármester június 4-én rendelt el elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ami azt jelentette, hogy tilos volt megállni az alsórakparton gépjárművel.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség azt megelőzően 2023 karácsonyán volt Budapesten, akkor szükség volt a másodfokú árvízvédelmi készültségre is, végül azonban szerencsés módon a vártnál alacsonyabban, 693 centiméternél tetőzött a Duna december 27-én.

(Kiemelt kép: Az árvíz tetőzése a Dunán Budapestnél 2023. december 27-én. Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)