FRISS

Az év utolsó napjára visszakaphatjuk a rakpartot


Megkezdték a rakpart takarítását, várhatóan december 31-én adják vissza a forgalomnak. Addig is: itt van minden a 2023-as „Nagy Karácsonyi Árvízről”!

Cikkünk frissül.

December 24., vasárnap éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest főpolgármestere. A Budapest Közút már vasárnap elhelyezte a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában.

FRISSÍTÉS: A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a katasztrófavédelem segítségével megkezdte a lezárt, december 26-án várhatóan több helyen víz alá kerülő budai és pesti alsó rakparton hagyott gépjárművek áthelyezését, azok épségének megóvása érdekében. 

Elszállítás előtt a FÖRI munkatársai megkísérlik felvenni a kapcsolatot az autók üzembentartóival. Ha ez nem sikerül, akkor ők a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a https://fori.hu/elszallitott-jarmuvek oldalon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

A rakpart lezárása képekben:

FRISSÍTÉS: December 26-án, kedden fél öttől a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a főpolgármester. December 28-án hajnalig további áradás várható. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél operatív törzs kezdi meg működését. A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban 2023. december 30-án reggel kerülhet sor az alsó rakpartok megnyitására a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

FRISSÍTÉS: December 27-én, szerdán azt közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), hogy a szerda délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 centiméter volt,

a tetőzés 700 centiméter körül várható december 28-án napközben.

Az OVF az árhullám miatt a csapadékelvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezárta, folyamatosan figyelemmel kíséri az érkező háttérvizeket, és amennyiben szükséges, átemeli a vizet. Hozzátették: az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) zárva tartják.

Számításaik szerint a rakpartról december 30-án húzódhat vissza a vízállás.

FRISSÍTÉS: December 28-án, csütörtökön, a Duna budapesti tetőzése idején Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes „árvízi őrjáraton” vett részt, miközben

a jelenlegi mérések szerint a vártnál majdnem 10 cm-rel alacsonyabban, 693 centiméteren megáll a vízmagasság a fővárosban.

A Duna tetőzése képekben:

Szintén csütörtökön közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy hosszan elnyúló tetőzés és lassú apadás kíséri a dunai árhullámot. A vízügy adatai szerint

Budapesten december 27-én, szerdán 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt.

FRISSÍTÉS: December 29-én, pénteken 9 órakor 667 cm volt a Duna vízállása Budapesten az OVF szerint. A fővárosi szakasz vízszintje az előrejelzések szerint december 30-án, szombaton süllyed az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint alá, ami 620 cm. Mint emlékezetes, a budapesti raktpartokat december 24-én éjfélkor, 645 centiméteres vízállásnál zárták le.

A levonuló árról a péntek reggeli ködben is készítettünk pár képet:

FRISSÍTÉS: December 30-án, szombaton hajnalban a BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziója megkezdte a budai- és a pesti alsó rakpartok takarítását. Műszakonként több mint 40 kézi takarítóval, és több mint 30 takarító, rakodó és szállító géppel szállítja el a hordalékot és az iszapot.

Várhatóan december 31-én reggeltől újra járható lesz mindkét alsó rakpart a gépjárművek számára.

A BKM képei a takarításról:

Védelem 90 kilométeren

A Vízügy honlapja szerint:

  • Elsőfokú készültség esetén a szakasz-védelemvezetőnek be kell járnia az adott szakaszt, és meg kell vizsgálnia a védművek, zsilipek, illetve egyéb műtárgyak állapotát. Ameddig a készültség fennáll, addig 12 órás nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta legalább két alkalommal (6 és 18 órakor) – ha szükséges többször – le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell.
  • Másodfokú készültség esetén éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta négy alkalommal le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Abban az esetben, ha a készültség elrendelésekor még további jelentős áradástól kell tartani, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgató mozgósíthatja a hozzá tartozó – speciális egységét – VIZIG védelmi osztag egészét, vagy annak egyes részlegeit.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban Facebookon azt írta: az árvíz ellen a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai megkezdték a felkészülést. „llyenkor egyszerre kell megvédeni a főváros csatornahálózatát a Duna vízének beáramlásától, és folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. Ennek érdekében a csatornázási művek munkatársai elzárják a csatornazsilipeket és a védvonal átjáróit” – írta a főpolgármester, aki szerint Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2013-ban, amikor 891 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost.

Itt találod korábbi cikkünket a budapesti árvizekről.

Nézd meg a Katasztrófavédelem filmjét a 2013-as árvízről: 

 

Kiemelt kép: Budapesti Közművek/Horváth László