FRISS

Árad a Duna: csütörtök délután elszállítják az autókat a rakpartokról


Szombat délelőtt tetőzhet a Duna Budapestnél, az alsó rakparton felejtett gépkocsikat a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága csütörtök délutántól elszállítja.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten Karácsony Gergely – közölték a főpolgármester közösségi oldalán.

A Duna június 7-én öntheti el az alsó rakpartokat. Az alsó rakpartok szintje 645 centiméternél van, a vízügy péntek reggelre 632, szombat reggelre 659 centiméteres vízszintet jelez előre, a szombat délelőtti órákra várható a tetőzés Budapestnél. Ez azt jelenti, hogy tilos megállni az alsó rakpartokon, az ott felejtett autókat pedig a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) szállítja el csütörtök délutántól. A közúti forgalom elől várhatóan csütörtök este 20 órától zárják le az alsó rakpartokat.

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) K épületét is lezárják az árvíz miatt, a vizsgákat más épületekben tartják meg. Az épületet kedden látogathatják újra a hallgatók.

Budapesten nem kell komolyabb károkra számítani, a 2013-as árvízhez nem hasonlítható az előttünk álló árhullám. De Győr környéke nem ilyen szerencsés: Nagybajcsnál harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, ott már csütörtökön eléri a tetőzésközeli szintet a folyó.

A Duna vízgyűjtő területén jelentős, a vártnál nagyobb mennyiségű eső esett, ami bizonytalanná teszi az előrejelzéseket.

Karácsonykor már láttuk

Elsőfokú árvízvédelmi készültség tavaly karácsonykor és az azt követő napokban is előfordult Budapesten. Karácsony Gergely akkor elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget is, végül azonban a vártnál alacsonyabban, 693 centiméternél tetőzött a Duna december 27-én. A főpolgármester kedden azt írta, hogy a következő napokban ismét elrendelhet az elsőfokúnál magasabb fokozatú árvízvédelmi készültséget. Jelenleg a szombat délelőtti tetőzés szintjét 659 centiméterre várja a vízügy.

Cikkünk frissült.

Képeink a tavalyi árvíz idején készültek:

Kiemelt kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség