FRISS

Rohamosan emelkedik a Duna vízszintje


Könnyen lehet, hogy a szeptember 16-i hét közepén Budapesten le kell zárni a rakpartot, az előrejelzések másodfokú árvízédelmi készültségre figyelmeztetnek.

A napokban brutális csapadékhullás várható Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is, emiatt aztán

jelentősen megemelkedhet a Duna vízszintje a magyarországi szakaszon

– írta a Telex.

A folyó vízállása szeptember 11-én, szerdán Budapesten még csak 137 centi, egy nappal később, 12-én viszont már fél méterrel magasabb, 187 centi volt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat becslései szerint kevesebb mint egy hét alatt, szeptember 17-ére, keddre már 5,5 méter fölé, 565 centire nőhet a Duna vízállása Budapestnél, és ha ez így folytatódik, nem elképzelhetetlen, teszi hozzá az Infostart, hogy

a hét közepén le kell zárni a rakpartot.

Az emelkedés olyan mértékű, folytatja a Telex, hogy az előrejelzés szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én, vasárnap meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is.

Az alsó rakpartok szintje 645 centiméternél van. A Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint ezt már szeptember 18-ára, szerdára meghaladhatja a Duna vízszintje a fővárosnál.

Osztrák meteorológiai oldalakon napok óta téma, hogy súlyos árvizet okozhat az a csapadékmennyiség, ami a következő napokban eléri a térséget.

A kérdés az, hogy az összes várható csapadék eső formájában érkezik-e,

vagy lesz, ami a magasabb tájakon havazást eredményez. Ha ugyanis a várható csapadék egy része hó, akkor az egyelőre nem okoz víztöbbletet a folyókban.

Ahogy az Énbudapestem is beszámolt róla,

Budapesten 2024 júniusában volt utoljára árvíz.

Karácsony Gergely főpolgármester június 4-én rendelt el elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ami azt jelentette, hogy tilos volt megállni az alsórakparton gépjárművel.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség azt megelőzően 2023 karácsonyán volt Budapesten, akkor szükség volt a másodfokú árvízvédelmi készültségre is, végül azonban szerencsés módon a vártnál alacsonyabban, 693 centiméternél tetőzött a Duna december 27-én.

(Kiemelt kép: Az árvíz tetőzése Budapesten, 2023. 12. 28-án. Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)