FRISS

A lábunk előtt figyelmeztetnek a zebrán való átkelés veszélyeire


A zenehallgatás és az okostelefonok nézegetése, nyomkodása tompítja az érzékelést és elveszi a figyelmet a körülöttünk lévő világ észleléséről. Ez pedig életveszélyes lehet.

Az XI. kerületi önkormányzat figyelemfelhívó piktogramokat festett fel több gyalogos-átkelőhely elé Újbudán annak érdekében, hogy

a gyalogosok figyelmesen keljenek át az úttesten.

A kerület Facebook-oldalán kiemelik, hogy a képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás elvonja a figyelmet a közlekedés többi résztvevőjéről. Az elsősorban fiataloknak szánt felfestések arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a zebrákon való áthaladás közben a járókelők ne használjanak okoseszközt, és ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül, mert ez kifejezetten életveszélyes lehet.

Ahogy az Énbudapestem is beszámolt róla, nem Újbuda az első, ahol az efféle  járdaburkolati felfestéseket bevetették: a II. kerületi önkormányzat is többek között ezekkel próbálja felhívni a figyelmet a balesetveszélyre.

Mint fogalmaztak: a világ számos pontján sérültek meg vagy akár vesztették életüket gyalogosok, mert a fülhallgatós zenehallgatás miatt nem hallották, vagy

a mobiltelefont nézve nem észlelték a forgalmat.

Mint akkor is írtuk, a probléma nem újkeletű. Az Országos Rendőr-főkapitányság már 2019-ben országos balesetmegelőzési akciót indított, amely az okostelefonozás veszélyeire hívta fel a figyelmet:

„Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okos telefont tartó gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre (zombi-effektus).”

Az ORFK adatai szerint a korábbi években Magyarországon

évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el,

körülbelül 150-en bele is haltak a balesetbe. 2022-ban arról tájékoztattak, hogy bár csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, és még mindig több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával.

A figyelemfelhívó piktogramok az alábbi helyszíneken találhatóak:

  • Érdi úti iskola (Tömös u.)
  • Bikszádi úti iskola (Albert u. - Bikszádi sarok)
  • Tétényi út - Csurgói kereszteződés
  • Tétényi út - Bikás park metrómegálló
  • Hunyadi Mátyás út a Kelen Sc-nél
  • Kecskeméti J. u. - Duránci u. csomópont
  • Kondorosi uszoda előtt
  • Hengermalom út - Sopron ú és Hengermalom út - Nándorfejérvári út
  • Hauszmann A. u. - Sopron út - Hauszmann A. u. - Nádorliget út
  • Bártfai u. a Bikás parki gyalogos átvezetésnél

(Kiemelt kép: Figyelemfelhívó piktogramok egy újbudai gyalogos-átkelőhely előtt 2024. 09. 11-én. Fotó: Újbuda/Facebook)