KULTÚRA

Rengeteg helyen lehet hűsölni: ingyenes és drágább ötletek is a listánkra kerültek


A pénztárca és a szándék méretét figyelembe véve sorba raktunk egymástól teljesen különböző budapesti helyeket, ahova hűsölni menekülhetünk, ha nem múló klímaszorongással ébredtünk.

Ingyen

A városi párakapuk vagy a közkutak jéghideg vize biztosan azonnali enyhülést kínál. A templomok is köztudottan hűvös helyek, azonban van pár kiemelt helyszín, ami csak belépő ellenében látogatható – mondjuk, mert turisztikai attrakció –, de azért még így is marad egészen sok szép épület, amik ebben a hőségben valódi megváltást jelentenek,

például ez is itt.

Mehetünk még bevásárlóközpontokba is céltalanul bolyongani, ha nem vettünk időben valamilyen légkondit vagy ventilátort – ezek ugyanis most gyakorlatilag hiánycikkek.

2022.08.05.
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség
 

Római szabadstrand is ingyen van, de csak egy darab van belőle, ezért az ingyenes kategóriában a több mint háromszáz budapesti templom mögé szorul. Az áramló Duna hőmérséklete – lévén folyó folyó – sosem melegszik fel annyira, hogy ha nyakig merülünk benne, akkor ne csökkentené érdemben a testhőmérsékletet.

Kipróbáltuk

500 forint alatt

A 450 forintos vonaljegyért vagy egy komplexebb csomagért cserébe lemehetünk bármelyik földalatti megállóba, minél mélyebbre ereszkedünk, annál messzebb vagyunk a hőségtől. Javasoljuk a nemrég felújított M3-as vagy M4-es metró vonalát, ahol több megálló is van, amik mint Mória tárnái várják, hogy az emberek betévedjenek, és több szinten működő mozgólépcsőkön hagyják magukat a mélybe húzni.

width=1200
Kép: Budapest Bejáró
 

2024-ben már nem egyértelmű, hogy egy gombóc fagyi tudhatna 500 forintnál kevesebbe is kerülni, de azért van rá példa, ha mondjuk kimért adagot vásárolunk. A hőségben kevesen utasítanak vissza egy gombóc csokit vagy citromot, nem lehet vele mellélőni.

3000 forint alatt

A barlangászás nem tartozik a legáltalánosabb szórakozási formák közé, nem mindenkit ejt ámulatba, amikor közlik vele, hogy millió tonnányi kőzet van a feje fölött, ami csak arra vár, hogy meginduljon. A barlangoknak viszont megvan az a kétségtelen előnye, hogy

állandóan alacsony hőmérsekletet (a Pál-völgyi-barlangban 11 fokot) és pollenmentes levegőt ajánlanak.

Barlangtúra
Kép: Bartha Dorka

 

A mozizás nem csak filmet jelent, hanem légkondicionált nézőteret is.

Ha van letöltött ÉnBudapestem appunk, akkor az átlag alatt tudjuk tartani a mozijegy árát is.

10000 forint alatt

A kiállítás mindig jó ajándék: azt üzenjük vele, hogy mi magunk kulturális lények vagyunk, és a másik emberből is kinézünk némi intellektuális érdeklődést – vagy ilyen elvárásokat támasztunk vele szemben. Ráadásul hűvös van bent. Mi is szeretünk kiállításokra járni,

legutóbb itt és itt írtunk róluk.

Weiler
Kép: Merész Márton/ Énbudapestem

 

A merülőfürdő csak azoknak ismeretlen, akik a megúszásra játszanak, amikor elhagyják a szauna kényelmesen kezelhető forróságát. A merülőfürdő hűvös ölelése (a Rudas fürdőben például 11 fokos vízben) akkor élvezhető a legjobban, ha közben figyelünk arra, hogy pókerarcot vágjunk – a minket figyelőkből döbbent tiszteletet tudunk így kiváltani hőstettünkkel.

10 000 forint felett

Egy teljestestes, hidegterápiás élmény még akkor is csúcs, ha csak pár percig tart.

Ez a pár perc viszont nagyon intenzív élmény.

Beterelnek egy szauna-szerű kamrába fürdőruhában, fülvédőben, kesztyűben, ahol pillanatokon belül -110 Celsius fokos levegő vesz minket körül, ami lesokkolja az egész szervezetünket. Ez nemhogy nem baj, sőt ez a célja ennek a pár percnek, mert a hirtelen fagytól immunerősítő folyamatok indulnak be. Budapesten több helyen elérhető, a meleg mellett stressz és sportsérülés ellen is jó.

(Kiemelt kép: Ránki Dániel/Képszerkesztőség)