KULTÚRA

Megnyílt Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti strandja, a Római-parti Plázs


A szigorú ellenőrzések szerint minden készen áll a szezonnyitóra: fürdésre alkalmas vízminőség várja a strandolókat a III. kerület különleges és egyedülálló dunai szabadstrandján. A tervek szerint idén június 28. és augusztus 20. között tart nyitva a Plázs. A vízminőséget mindennap ellenőrzik.

A Római-part egy intézmény, ezt vehetjük alapnak, ezen nincs vita. Története van, helyei vannak, az utat árnyékoló hatalmas fái, és persze itt a Duna, amit a budapesti emberek már évszázadokkal ezelőtt is arra használtak, amire mi most. Csónakházaik voltak és sokan itt tanultak meg úszni is. Ennek a folyónak még a szaga is csodálatos.

Egy nappal a nemzetközi Duna-nap (ami a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 30. évfordulója is egyben) előtt nyit a Római-parti Plázs, amely az idei esztendőben is igazi kuriózumként várja majd mindazokat, akik vízparton töltenék a forró nyári napokat a fővárosban – közölte lapunk megkeresésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Sajtóosztálya. Mint közleményükben emlékeztettek:

az egymás utáni ötödik nyáron megnyíló folyóvízi strand az idén első alkalommal megszervezett kerületi konzultáció válaszai alapján 95 százalékos támogatást élvez a helyiek körében.

Mint ismert: a Római-parti Plázs, korábbi nevén Római Szabadstrand Budapest egyetlen olyan természetes fürdőhelye, ahol – állandóan ellenőrzött vízminőség mellett – a látogatók belépődíj fizetése nélkül használhatják, hódolva az 1973 előtt teljesen elfogadottnak számító dunai fürdőzés élvezetének.

Római-part
Kép: /obuda.hu

A strand megnyitását ezúttal is a partszakasz felmérése, szigorú vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés, föveny-előkészítés, továbbá a meder átvizsgálása és tisztítása előzte meg, ennek eredményeként 2024-ben is tiszta és gondozott partszakasz, kiépített infrastruktúra várja a kikapcsolódni vágyókat. A vízminőség-ellenőrzés a nyitva tartás teljes ideje során napi rendszerességgel ismétlődik majd – tette hozzá az önkormányzat. A közleményben kiemelték: 

ha a biztonságos, fürdőzésre alkalmas vízminőségi értéket bármikor meghaladják a mérések adatai, jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve a fürdőhelyet azonnal lezárják, és csak akkor nyitják újra, ha a mérőszámok alapján újra garantálható a megfelelő vízminőség.

A strand látogatói számára színes napágyakat, ingyenes ivóvizet, mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználatot, valamint díjmentes kerékpár-tárolási lehetőséget biztosítanak. Emlékeztetnek: fürödni ebben a szezonban is csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva, a 120 cm-es vízmélységet jelző bójákkal kijelölt területen, vagyis a fürdőzésre alkalmas partszakaszon lehetséges, nyitvatartási időben, mindennap 10 és 19 óra között. A Római-parti Plázs gondozását fövenyőr látja el, emellett a területen éjszakai őrök is teljesítenek majd szolgálatot.

A Plázson vízimentő szolgálat vigyáz a strandolókra, valamint a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata is segíti a biztonságos kikapcsolódást.

A zömében III. kerületi középiskolák önkénteseiből kikerülő elsősegély-csapat tagjai speciális felkészítést kapnak a Plázson elvégzendő feladatokra, tréningjüket helyszíni szintfelmérő zárja. „Elkötelezettségüket és munkájukat előre is köszönjük, látogatóinknak pedig tiszta szívvel javasoljuk: szükség esetén forduljanak bizalommal a Vöröskereszt elsősegélynyújtóihoz” – olvasható a közleményben.

Megközelítése:

BKV-val: a 34-es busz Szent János utcai megállójától pár perc séta;

Kerékpárral: őrzött tárolást biztosítanak az Óbuda-Pénzügyőr SE területén 

Autóval: parkolási lehetőség a fürdőhelyre merőleges utcákban, amíg van hely: Őrtorony utca, Szent János utca, Losonc utca, Kalászi utca

A strand június 28. és augusztus 20. között lesz nyitva, mindennnap 10-19-ig. A pontos cím a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. melletti szakasz

Tipp: érdemes papucsot vagy strandcipőt hozni, mert a part köves és Salt Bae még kagylókkal is megszórta itt-ott – veszélyes és fájdalmas. 11 óra után pedig úgy felforrósodik az egész part, hogy talpvédelem nélkül a vízben ragadhatunk este 7-ig. Illetve a partszakaszra délelőtt tűz a nap, az árnyat adó fák alá húzódva érdemes megvárni, amíg elkezdenek nőni a délutáni árnyékok, amit már beborítják a strandot.