KULTÚRA

Állatkert: Jön a rozsomák, megy a pusztai macska


Idén több mint félmillióan látogattak a budapesti állatkertbe. Nemrégiben költöztettek oda egy fiatal szibériai tigris tenyészpárt, rövidesen egy rozsomákot hoznak Angliából, és ott most először születtek Magyarországon aranyszőrű takinok.

Az idei első félévben 580 ezer látogatót regisztrált a Fővárosi  Állat- és Növénykert, 145 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában. A céljuk az, hogy év végéig a látogatók száma meghaladja az egymilliót. Ez a 2024 első félévének eredményeiről szóló sajtótájékoztatón hangzott el. Az állatkert jelenleg több ritka faj, köztük az óvilági majmok közé tartozó mandrill, a pompás koronásgalamb, a hangyászsün, illetve a szürke óriáskenguru európai állatkerti tenyészprogramját koordinálja. 

Újdonság a nemrégiben érkezett fiatal szibériai tigris tenyészpár: Agnes, a hároméves nőstény Csehországból, Dáriusz, a hétéves hím pedig a Debreceni Állatkertből származik.

tigris
Dáriusz Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert /ZooBudapest.com

 

A szakemberek már össze is szoktatták a tigrispárt, sőt, párzást is megfigyeltek náluk. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a napokban utazott el Lengyelországba az egyik Budapesten született, fiatal, kétesztendős manul, más néven pusztai macska, illetve a meglévő nőstény rozsomák mellé hamarosan új hím érkezik az Egyesült Királyságból.

Aranyszűrű takinok születtek

Az állatkertben csaknem 20 rózsás flamingó fióka él. Ebből a fajból az egyik legnagyobb létszámú és legjobban szaporodó állatkerti kolónia Budapesten található.

Az állatkert stratégiai területe a vadállatmentés is. A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik úgy, hogy a sikeresen rehabilitált állatok visszakerülhessenek természetes élőhelyükre. Évente több ezer mentett állat kerül az állatkertbe, tavaly például 2368 segítségre szoruló madár, kisemlős és hüllő kapott második esélyt. Idén ezernél több mentett állatról gondoskodtak a kert vadállatmentő központjában.

Most először születtek Magyarországon aranyszőrű takinok. Az Ázsia belsejében honos, hegyvidéki patásból két nőstény és egy hím lakik az állatkertben, és az év elején minkét nőstény világra hozott egy-egy borjat.

Takin
Meilin és Bao, a két takinborjú Kép: Fővárosi Állat- és Növénykert/ZooBudapest.com

 

Az év első felében sikerült megnagyobbítani a veszélyeztetett ázsiai vadkutyák és a vombatok kifutóját is. Ezekre a munkálatokra az Állatkerti Alapítványhoz érkező támogatásoknak köszönhetően nyílt lehetőség. Jelenleg is folyik a Kisszikla sziklakifutójának átalakítása a barna medvék számára, a jegesmedve korábbi helyén ugyanis az idei évtől barnamedvéket mutat be az Állatkert.

Állatkerti kulisszák mögött

Már láthatók azok az újonnan érkezett, Vietnámban őshonos állatfajok is, amelyeket a VietnAmazing kampány keretében szereztek be, sőt a főkapu mellett egy új bemutató növényház is létesült, amelyben Vietnám növényvilágából nyújtanak ízelítőt. A botanikai fejlesztések közé tartozik a japánkerti domb oldalába telepített teaültetvény is. 

Az Állatkert az Esti séták című rendezvénysorozatát is fejlesztette. Havonta kétszer, a hivatalos nyitvatartási idő után tudnak bepillantani a kulisszák mögé azok, akik különösen érdeklődnek az állatvilág, illetve a vadállatokról való gondoskodás érdekességei iránt.

Az állatkertben 1990 óta rendezik meg minden évben a Sérült Gyermekek Napját, hagyománya van  az Áloméj az Állatkertben című rendezvénynek is, amelyen családtagjaikkal érkező krónikusan beteg gyermekeket szoktak vendégül látni egy különleges, exkluzív esti programon. Az idei tervek között szerepel egy „éjsötét koncert” is, amellyel a látássérültekre szeretnék felhívni a figyelmet.

width=5978
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Már az év első felében is számos kulturális programnak volt helyszíne az állatkert. Még tavaly kezdődött, és még az év elején is látható volt a Sárkány Éve Lampion Fesztivál; februárban a Vadak ura családi musical négy előadását mutatták be a Biodóm aulájában; márciusban az úgynevezett Fénydóm várta a látogatókat a Biodóm belső tereiben. Az utóbbi programra mintegy 35 ezren voltak kíváncsiak. A továbbiakban szeptemberre zenés programokat terveznek, illetve a Biodómban is lesznek egyéb kulturális látnivalók. Mindezek mellett az állatkert meseíró pályázatot is hirdetett „Tollak és tappancsok” címmel, a Magyar Írószövetséggel közösen.