KULTÚRA

A videóklipben a mesterséges intelligencia lerombolta Budapestet


Lángokban áll minden, amitől Budapest a legszebb főváros a világon. Szerencsére félúton rá lehet jönni, hogy ez nem a mi világunkban történik, hanem legalábbis egy párhuzamos univerzumban.

Füstfelhőben bukkannak elő az ismert és kevésbé ismert budapesti helyszínek a Parlamenttől kezdve a lakótelepekig, ipartelepeken, bevásárlóközpontokon és metrómegállókon át a pályaudvarokig. Nyilvánvalóan Budapest ikonikus tereptárgyait „táplálták a rendszerbe” annak a videóklipnek az alkotói, akik az együttessel karöltve – bevallottan – kísérletnek szánták a főváros pusztulását bemutató képeket. A kísérlet célja az volt, hogy megnézzék, milyen minőségben lehet mozgóképet előállíttatni 2024-ben a mesterséges intelligencia publikussá tett szolgáltatásaival (ne legyenek illúzióink, a technológia maga sokkal előrébb tart. 

AWS
Kép: AWS/youtube
 
 

Az AWS együttes Nincs Árnyék című számának videóklipje a Pixel Film munkája, az ő erőfeszítéseik eredményeként látható az elpusztult Budapest. A város lerombolásának második szintje pedig akkor lesz világos, ha meg-megállítjuk a közel négyperces videót, és elmerengünk egy-egy kockán. A mesterséges intelligencia nyilvánvalóan bizonyos parancsokat szigorúbban vesz, mint másokat, így fordulhat elő, hogy például Budapest térképét és az azon szétszórt épületek elhelyezkedését egyértelműen lazán kezeli. Így kerülhetett a Budai Vár és a Budapest Eye pár méterre egymástól, így keveredhettek össze a hidak a Dunán vagy gyulladt ki az Országház épülete mellett, nos, egy másik Országház.

AWS
Kép: AWS/youtube

 

(Mi is használtunk mesterséges intelligenciát (pl. itt és itt), pontosan tudjuk, hogy milyen nehéz azt az eredményt kapni, amit előzetesen várunk tőle. Ez egyelőre inkább játéknak jó.)

„Jelen videoklip egy olyan új terület felfedezése, ami nem kis kihívásokkal, éjszakákon át tartó gép előtt üléssel, agyalással, újra és újra szerkesztéssel telt. Azaz AI. Nem kizárt, hogy én vagyok figyelmetlen és lehet a világon nem, de Magyarországon még nem láttam fotórealisztikus AI videóklipet. Mi most részben ezt próbáltuk megalkotni, kipróbálni. És ha a jövő ezt kívánja, ha a szakma ebbe az irányba megy, akkor állunk elébe. Ez a terület olyannyira ismeretlen, bejáratlan és annyi plusz feladatot állított elénk, hogy készítése közben néha megkérdőjeleztem a nagy bevállalóságom határait. Köszönet az AWS zenekarnak, hogy be merték vállalni ezt az új, részben még ismeretlen terület felfedezését." – írta a klip rendezője egy Facebook-posztban

(Kiemelt kép: AWS/youtube)