KULTÚRA

Mégis ki akarná felrobbantani a Lánchidat?


Március 15. alkalmából ingyenes családi programokkal várja a látogatókat a Vármúzeum. Készíthetünk egyedi kokárdát, saját nyomtatású Nemzeti dalt, és azt is megtudhatjuk, hogyan zajlott Buda visszafoglalása vagy ki volt az álnok Alnoch ezredes.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma az egykori királyi palota Gellért-hegy felőli szárnyában található: a látogatók bejárhatják a középkori palota helyreállított termeit, az egykori várkápolnát és gótikus termet, valamint megtekinthetők olyan különlegességek, mint a magyar-Anjou címeres selyemkárpit, és Mátyás király márvány faragványai.

A Vármúzeum állandó kiállításai Budapest történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit is bemutatják. Hogyan alakult ki Aquincum, majd a középkori Magyar Királyság, és hogyan pusztult el a török hódítás során? Hogyan jutott el Pest, Buda és Óbuda az egyesülésig és hogyan formálódott Nagy-Budapest?

Az állandó kiállítások mellett március 15. alkalmából ingyenes családi programokon is részt vehetünk: 11 órától kezdődnek a kézműves foglalkozások, gyerekek és felnőttek egyaránt készíthetnek különleges egyedi kokárdát, saját montázst a ’48-as újsághírekből vagy eredeti nyomdagéppel nyomtathatnak Nemzeti dalt.

Március
Kép: BTM

A múzeum hatalmas terepasztalán újra lehet játszani a szabadságharc csatáit, átélve a forradalom atmoszféráját és stratégiai döntéseinek jelentőségét, miközben a legkisebbek mágneskirakókon és színezőkön ismerkedhetnek meg a nemzeti ünneppel. A nap folyamán a Mare Temporis hagyományőrző csapat forradalmi életképeket mutat be, amelynek témái a nemzetőrök, reformkori gasztronómia és viseletek lesznek. A programok egészen 18 óráig tartanak majd.

A nap folyamán háromszor is tartanak tárlatvezetést Hídrobbantók Pest-Budán – merénylet a Lánchíd ellen címmel. Benyó Gergely régész ad választ majd olyan kérdésekre, hogy kik és miért akarták felrobbantani a Lánchidat 1849-ben? Ki volt az álnok Alnoch ezredes, és mi lett a sorsa? A tárlatvezetések 11:30-kor, 13:30-kor és 15:30-kor indulnak a Fény és Árnyék kiállítás bejárata elől. 14:30-kor a főbejárat elől indulva pedig Buda 1849-es visszavételét lehet felidézni az ostrom helyszíneinek felkeresésével B. Szabó János történész, muzeológus vezetésével. A programra külön regisztrálni szükséges ezen a linken

Március
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Azt mindenki tudja március 15-ről a történelemkönyvekből, hogy délután a tömeg felment Budára a Helytartó Tanácshoz, és kiszabadította a börtönből Táncsics Mihályt. De miért nem jöttek a királyi palota területére? 16:30-kor Mária Terézia festménye elől indul az újabb történeti séta a válaszokkal, R. Kiss Gabriella vezetésével.  Erre a programra is külön regisztrálni szükséges, ezt ezen a linken lehet megtenni! 

Fontos, hogy március 15. alkalmából a Budapesti Történeti Múzeum összes programja ingyenes, az állandó kiállítások mellett március 31-ig látható a Budapest 150 alkalmából készült Budapest-hatás kiállítás, amelyen összesen 41 interjúalany mondja el, számára mit jelent budapestinek lenni, és mit jelent a város. A kiállítótérbe telepített Duna-installáció mentén személyes történetek szólalnak meg: az óbudai régiségkereskedőé, a cukrászdinasztia tagjáé, a fotómodellé, a vízilabdázóé, a színészé, a csillárkészítőé, a rockzenészé, a buddhista- vagy az LMBTQ-közösség tagjáé. Cikkünkben azt írtuk: erre a kiállításra együtt jó jönni, mert az embernek rögtön beszélgetni támad kedve, úgyhogy a családi nap programjából semmiképpen se maradjon ki! 

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)