KULTÚRA

Tudtad, hogy Bem apó áttért az iszlám vallásra, és belépett a török hadseregbe?


A 230 éve született Bem Józsefről és a magyar szabadságért harcoló lengyel katonákról nyílt plakátkiállítás a Városháza parkban – a főváros március 15-höz kapcsolódó emléktárlatán kevésbé közismert történelmi érdekességekre hívják fel a figyelmet.

2024-ben ünnepeljük a hős lengyel tábornok, Bem József születésének 230. évfordulóját, ezért Budapest az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódva a tábornok életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról állított össze plakátkiállítást Barátság, szabadság – Przyjaźń, wolność címmel – közölte a tárlatért felelős Budapest Brand. A Városháza parkba kihelyezett plakátokon Bem Józsefé mellett annak a négyezer fős lengyel légiónak a történetét mutatják be, amely a magyarok mellett harcolt a szabadságharc ideje alatt.

A leírásokat magyar és lengyel nyelven is tartalmazó plakátok március 14-től egészen április 8-ig láthatók.

A kiállítás kurátora Csapó Csaba történész, a képanyag összeállításán art directorként Molnár Gergely, szövegíróként Mészáros P. Dániel dolgozott. A megvalósulást képanyaggal segítette a Nemzeti Múzeum, az Osztrák Állami Levéltár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. 

Bem
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A kiállítás anyaga lapozható formában itt is elérhető, és valószínűleg sokak számára tartogat meglepő tényeket. Ilyen tény például a cikk címében idézett, iszlám hitre való áttérés, és ilyen talán az is, hogy Bem Murad pasa néven belépett a török hadseregbe. De hogy mindezt miért tette, arra válaszoljon a kiállítás anyaga!

Bem
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ünnepelj kvízzel is!

A Budapest Te meg Én Viber-csatorna ünnepi kvízzel jelentkezik március 15. alkalmából, mely a Viber Explorer felületén és a Viber kvízek csatornán is elérhető lesz – adta hírül szintén a Budapest Brand. A kérdések az 1848-49-es szabadságharcra vonatkoznak majd, és március 15-től elérhetőek a fenti felületeken. A Budapest Te meg Én Viber-csatornán ezen kívül további érdekességek, események és budapesti programajánlók is találhatóak, amelyek folyamatosan frissülnek.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)