KULTÚRA

A szerencsés szülinapos egy 120 éves nosztalgiavillamossal indult városnézésre


Budapest 150. születésnapja alkalmából minden hónapban megajándékozza egy lakóját. A februári, egyben utolsó születésnapos, András egy izgalmas városnéző és felfedező túrát kért ajándékba.

12 születésnapi kívánság teljesült 12 hónap alatt a Budapest Brand szervezésében, most februárban utoljára Andrást köszöntötték, aki a barátaival egy rejtvényes budapesti városnéző túrával szerette volna ünnepleni születésnapját.

A Brand csapata ehhez segítségül hívta a Budapest Bejáró füzetet is, valamint készítettek Andrásnak és barátainak egy Budapest150-es kvízt, amelyen a leggyorsabb csapat ajándékot kapott. Hogy még izgalmasabb legyen a születésnap, a városi sétát idegenvezető kísérte, aki eddig kevésbé ismert és meglepő részleteket mesélt a főváros múltjából.

A születésnapi esemény egyik fő meglepetés-attrakciója az 1903-ban gyártott 611-es nosztalgiavillamos volt, amellyel a játékos kedvű csapat tagjai utazhattak.

A villamos egyébként 1976-ben közlekedett utoljára városi forgalomban, most a Deák Ferenc tértől Budafokra vitte az ünneplő utasokat, akik ezt követően együtt, emeletes busszal tértek vissza a Madách térre.

2023. márciusától 2024. februárjáig minden hónapban megvalósult egy-egy ilyen különleges szülinapi terv.

Tavaly márciusban, rögtön az első alkalommal egy komplett kisiskolás osztályt vittek el mozizni, ahol a Vili, a veréb című rajzfilmet látták a gyerekek. Az ünnepelt Albert volt, akivel a mozis élmény előtt emeletes busszal járták be a fővárost.

Áprilisban Zsuzsát köszöntötte a főváros, akinek a kívánsága nem más volt, mint hogy az iskolájában tanuló nehéz sorsú diákokkal és tanáraikkal együtt ünnepelhessen és tölthessen el egy napot Budapesten. Először emeletes buszon, majd a Dunán hajóval nézték meg a fővárost, végül a Margit-szigeten egy ebéd mellett köszöntötték fel Zsuzsát.

Májusban pedig Andris 4. szülinapját ünnepelték, akinek édesanyja azt kérte, hogy hármasban, családi körben, a Budapest Bábszínházban ünnepelhessék meg a kisfiú születésnapját.

Júniusban Lili, Hanna és Zsófi szülinapját ünnepelték. A lányok egy nagy közös dalszerzést kértek szolfézs csoportjukkal a fővárosi Bartók Béla Emlékházban.

Júliusban a Fővárosi Állatkertben Krisztát és Pankát, egy budapesti anya-lánya párost leptek meg, akik mindketten júliusban ünneplik születésnapjukat. Az ő kívánságuk az volt, hogy egy izgalmas, ám szokatlan budapesti helyszínen nézhessék meg kedvenc filmjüket, a Liza, a rókatündért.

Augusztusban a 74 éves Ferenc álmát váltották valóra, aki 10 éves unokájának mutathatta meg, hogy milyen sofőr is volt a nagypapa.

Szeptemberben Anita volt a szerencsés, aki a budapesti a Katona József Színházban bepillanthatott a kulisszák mögé, majd barátaival közösen megnézhette kedvenc előadását, az „Isten, haza, család” című darabot. A Kamra nézőtere csak az övék volt ezen az estén. 

Októberben egy igazán zöld születésnapi álom válhatott valóra, ami ráadásul egy lakóközösségért született. Szabolcs azt kívánta, hogy VIII. kerületi társasházának kertjét közösen, a lakókkal együtt szépítsék meg.

Novemberben Gergő azt kérte, hogy utazhasson a 127 éves Öreg Hölgynek nevezett szerelvényen. Az ő és barátai kedvéért kigurult az Öreg Hölgy, amelyre a Vörösmarty téri végállomáson szállhattak fel az egykori „vasutasok”. A köszöntésre és az ajándékozásra a BKV Zrt. által működtetett Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti múzeumban került sor.

Decemberben Blanka a közismert Kontroll című film páratlan hangulatú jelmezes buliját kérte szülinapjára, amit a Göncz Árpád metróállomáson egy elképesztő buli keretein belül meg is ünnepeltek.

Idén januárban Daninak rendeztek görkoris bulit a Dürer Kertben, ahol a születésnapos különleges kérése az volt, hogy barátai DJ-szettjére gurulászhassanak.

(Kiemelt kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség)