KULTÚRA

Jó ebédhez szép fényképek


A Mi Normafánk címmel nyílt kiállítás a Normafa Síház Étteremben, ami március végéig látható.

A pályázatot az étterem csapata hirdette meg, három kategóriában várták amatőr és profi fotósok képeit, és a pályázatra beérkezett 182 fotó előválogatását is ők végezték. Ezek közül választotta ki a zsűri –  Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője, Králik Dániel, fotográfus, operatőr, Sikota Krisztina, a Várkapitányság Turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője, Szabó Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat kommunikációs vezetője és Vajda Márton, a Normafa Síház Étterem képviselője, a Collectives tulajdonosa – azt a negyven képet, amit most kiállítottak, köztük kategóriagyőztes képeket és a fődíjas felvételt.

A közönség is szavazhatott. A történelmi hitelesség különösen fontos volt, hogy a beérkezett fotók egyértelműen a Normafához kapcsolódjanak, s lehetőleg izgalmas történetet vagy nézőpontot mutassanak be. A szakmai zsűri figyelembe vette az egyes képek kompozíciós megoldásait, az utómunka és képi manipuláció mennyiségét, vagyis fotóesztétikai szempontok alapján is értékelték a beérkezett pályaműveket.

-
Kép: Bürger Nándor

Az archív fotók kategóriáját Bürger Nándor Családi síelés című képe nyerte, megidézve a hamisítatlan normafás téli csúszásokat. A nosztalgikus fénykép – amely a sokak által kedvelt Anna-réten készült – bemutatja, hogy a 2000-es évek előtt is aktív sportélet folyt a Normafán.

-
Kép: Baracskai Petra

„Időtlen kép, ami akár 50 év múlva is aktuális lesz egyediségével és személyességével. A Normafa egyik legikonikusabb helyszínét mutatja be, és első pillantásra akár még Alfred Eisenstaedt Csók a Times Square-en című fotóját is eszünkbe juttathatja” – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság Turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője, Baracskai Petra Viharos szerelem című munkájáról, a „természet, sport, életképek” kategória győztes alkotásáról.

A pályázat „helyszínek, terek, épületek” kategóriájára beküldött fotók közül Tóth Csaba Virágvölgyi vasútállomás című képét – kiemelt képünk – találták a legjobb, egyúttal ez a felvétel kapta a pályázat fődíját is. A zsűri meglátása szerint Tóth Csaba képe megjelenít mindent, amit a Normafa adhat a látogatók számára – fotóesztétikai szempontokból is kimagasló érzékenységgel.

-
Kép: Czika Balázs

A közönségszavazásra közel 3500 szavazat érkezett, ebből 744 Czika Balázs Teljes gőzzel című képére, így ő nyerte a közönségszavazást. A kiállítási sajtóközlemény szerint „a havas tájjal körbeölelt kisvasút füstje látványosan jelenik meg a hideg levegőn, míg a téli homályban pislákoló lámpák épphogy kivehetőek”. 

A kiállítást március végéig lehet megtekinteni a Normafa Síház Étteremben.