STÍLUS

Találkozás a 127 éves Öreg Hölggyel - születésnap és időutazás a kisföldalatti vonalán


Az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest minden hónapban megajándékozza egy lakóját. Tizenkét születésnapi kívánság teljesül a tizenkét hónap alatt. Novemberben Gergőt, a fiatal „közlekedésmániás” születésnapost ünnepelte a város, nem is akárhogyan!

Mit kívánsz, Budapest? – sorozat novemberi ünnepeltjeként Gergő azt kérte, hogy utazhasson a 127 éves Öreg Hölgynek nevezett szerelvényen. Az ünnepelt és barátai igazi közlekedésmániás fiatalok, akiknek nagy része gyermekvasutas is volt. Most az ő kedvükért kigurult az Öreg Hölgy, amelyre a Vörösmarty téri végállomáson szállhattak fel az egykori „vasutasok”. A köszöntésre és az ajándékozásra a BKV Zrt. által működtetett Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti múzeumban került sor.

A mai nevén 1-es metróvonal – pestiesen: a kisföldalatti - az európai kontinens első földalatti vasútjaként vonult be a történelembe. Itt teljesített szolgálatot hosszú évtizedeken át az Öreg Hölgy névre keresztelt szerelvény.

Mit
Kép: Ancsin Gábor/Énbudapestem

 

"Barátaimmal szeretnék egy utazást a budapesti kisföldalatti idén 127 éves 11-es pályaszámú Öreg Hölgyével, mivel igen ritkaságnak számít. Körülbelül öt évente szokott „kimerészkedni” a vonalra. Egyik bakancslistás vágyam, hogy utazhassak rajta, persze, elég türelemmel lehet, hogy elcsípem pár év múlva, de ki tudja, hogy mikor lesz az… Jelenleg gépészmérnöknek tanulok, és egyik célom, hogy a megmaradt kocsik is Budapesten újra üzemképes állapotban legyenek. (Jelenleg a 11-es az egyetlen üzemképes)” – foglalta össze kívánságát Gergő, akinek a Nagymamája is részt vett az ünneplésen, ahol elmesélte, hogy anno ő még az Öreg Hölggyel járt iskolába!

Az idős szerelvény már valóban ritkán bújik elő: éltes kora miatt csak néhány évente, pár órán át látható a kisföldalatti vonalán, akkor is többnyire csak az esti órákban mutatkozik. Most viszont egy teljes kört tett a szülinapos csapattal a fedélzetén, akiket korhű kosztümökkel is meglepett a Budapest Brand csapata, így még inkább 1896-ban, az első járat indulásának évében érezhették magukat.

Forrás: Budapest Brand