KÖZÉLET

Belekezdett Újbudán a BME, újra fellángolt a lakók és a bulizók közti vita


Néhány hónappal ezelőtt arról beszéltek a 11. kerület vendéglátósai, hogy közterületfelügyelők vegzálják őket rendszeresen az este 11-es zárás miatt. Ehhez képest meglepő: a kerület illetékeseinek mintha fel sem tűnt volna, hogy közel egy hónapja egymást érik a hajnalig tartó bulik, és hogy egy ötszínpados minifesztivált húztak fel a kerület szívében, ahol szintén hajnali 4-ig pörögnek a fellépések.

A 11. kerület legnagyobb csoportjában emberek tucatjai panaszkodnak arra, hogy még csukott ablak mellett sem tudnak aludni, úgy dübörög a zene a BME Egyetemi Napokon. A kommentelők a kerület legkülönfélébb részeiről írtak be: volt, aki a Gellérthegyről, volt, aki a Bikás parktól, volt, aki Sasadról szólt hozzá a beszélgetéshez. A hozzászólások tanúsága szerint többen is hívták a rendőrséget, a rendőrségtől viszont azt a választ kapták, hogy

nem tehetnek semmit,

az önkormányzat engedélyezte a bulit.

A kommentelők között van, aki azzal próbálja nyugtatni a többieket, hogy a kari napok százéves hagyomány az egyetem és a kerület történetében, azt mondják, hogy ebben a néhány napban nyugodtan lehetnének elnézőbbek is a lakók az egyetemistákkal, ők is, az elégedetlenkedők is voltak fiatalok.

Az elégedetlenkedők viszont azt mondják, tisztában vannak vele, évek, évtizedek óta élnek a kerületben, de még

sosem volt ennyire hangos a buli,

és augusztus közepe óta több este telt azzal, hogy a dübörgést kellett hallgatniuk, minthogy csend lenne.

Hogy a kerületben valami nincs rendben, arra egy másik poszt utal, ahol a Feneketlen-tó környékén élők közül többen is arra panaszkodnak, nem tudják, honnan jön a zene, de hetek óta dübörög valami az éjszakában. A hozzászólók között vannak, akik az Este11 nevű, a közelmúltban nyílt helyre gyanakszanak, vannak, akik a Hemingway nevű étteremre, ahol gyakran tartanak lagzikat, csütörtöktől vasárnapig szinte megállás nélkül, mások szerint a Budapest Park hallatszik át a kerületbe.

A kommentelők megint csak szokásos sablonokkal estek egymásnak, van, aki azt mondja, főleg a kisgyerekesek, hogy ezt nem lehet ésszel bírni, van, aki azt mondja, inkább örülni kéne, hogy maradtak még bulis helyek a városban, és nem kell este 11-től valóban ágyba bújni.

Újbuda nem alvóváros,

mindenki vegye tudomásul, soha nem is volt az, és ne is legyen az” – írta egyikük. Erre viszont azt mondják, hogy a lakóövezetben akkor is tiszteletben kell tartani, hogy a lakók aludni szeretnének. Aztán felbukkant a probléma, hogy szégyellheti magát mindenki, aki miatt a kerületi vendéglátóhelyeknek este 11-kor be kellett zárniuk.

Az Énbudapestem megkereste a BME Egyetemi Napok szervezőit, az önkormányzatot és a rendőrséget is. A szervezők azt írták lapunknak, hogy – miként a felháborodott lakók is írták – rendezvénytartási engedéllyel rendelkeznek, az illetékes szervekkel, szakhatóságokkal folyamatosan kapcsolatban vannak.

Állításuk szerint a 9. és a 11. kerület különböző pontjain folyamatos hangmegfigyelést is végeznek.

„Szemlézünk legalább 3 alkalommal éjszakánként. Képzett hangmérnökök állnak mögöttünk, segítik a folyamatokat.”

A rendőrség arról tájékoztatta az Énbudapestemet, hogy az említett rendezvény kapcsán a hangos zene miatt

érkeztek bejelentések,

ezeket a hatáskörrel rendelkező önkormányzatnak továbbítottak.

Azonban hogy az utóbbi időben nőtt-e az ilyen bejelentések száma, azt nem tudták megmondani, mert nem vezetnek erről statisztikát. A rendőrség hozzátette még, hogy a szabadtéri rendezvények időszakában természetszerűleg többeket zavarhat a hangos zene vagy a szórakozó tömeg zaja.

Csakhogy a 11. kerületben is szigorú csendrendelet van elvileg érvényben.

Ahogy írtuk, kerestük a hatáskörrel rendelkező önkormányzatot is, azaz a 11. kerületet, de választ két nappal később, cikkünk élesítéséig sem kaptunk. Viszont válaszoltak az egyik lakónak – aki nem mellesleg a jegyzőnek írt panaszlevelet. Neki azt írták, mint lapunkkal megosztotta, hogy a zenés, táncos rendezvények engedélyezése a hatályos jogszabályok alapján történik, mely alapján

az önkormányzati hatóság mérlegelési jogkörrel nem rendelkezik.

„Amennyiben a rendezvény szervezője megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek, úgy a rendezvényt nyilvántartásba vesszük.”

Forrásunk egyébként azt mondta, hogy valószínűleg tényleg sok panasz érkezhetett a fesztiválra, mert a második nap, azaz szeptember 13-án este és éjjel már

jóval visszafogottabb volt a zaj,

de – tette hozzá – még mindig lehetne javítani rajta kicsit. Ő is régi lakója a környéknek, nagyon jól tudja, hogy a szeptember első hete arról szól, hogy visszatérnek az egyetemisták a Schönherz kollégiumba, és éjjel-nappal buliznak, sőt annak idején maga is sokat járt az Új Vár klubba, éppen emiatt azzal is tisztában van, hogy az egészet

meg lehetne oldani akár házon belül is.

Mint írtuk, voltak, akik felvetették: legalább a Feneketlen-tó körüli feszültségek oldásában segíthetne, ha a kocsmáknak nem kellene 11-kor bezárniuk. „A tónál hangoskodó és iszogató emberek épp amiatt vannak, mert sok helynek este 11-kor be kell zárni. Épp ezért jobb, ha késő éjszaka is nyitva van hely, mert így, aki akkor még inni, bulizni akar az legalább kocsmában, szórakozóhelyen iszik és bulizik, és

nem az utcán a parkban piál és ordibál”

– foglalta össze az egyik kommentelő.

Mindez talán nem is lett volna annyira feltűnő, ha az önkormányzat nem mostanában szigorította volna meg a nyitvatartási rendeletét.

Ahogy a témával foglalkozó cikkünkben összeszedtük, a vendéglátósok közül többen, jellemzően a diákokat kiszolgáló, olcsóbb helyek vezetői arra panaszkodnak, hogy a közterületfelügyelet emberei már zárás előtt fél órával a hely előtt kujtorognak, és fotózzák az utcát. A kerület vendéglátóhelyeinek egységesen 11-kor be kell zárniuk, és csak néhányan vannak, akiknek hajnali egyig sikerült meghosszabbíttatniuk az engedélyüket.

A Bartók-negyed projekt egyik felelőse, Barabás Richárd alpolgármester, a Párbeszéd politikusa azt mondta, minderre azért van szükség, hogy a környék megmaradjon kulturális, barátságos és élhető környéknek. A vendéglátósok pedig akkor azt mondták, szerintük a kampány része, hogy a választások előtt szeretnék megnyerni a lakók szeretetét, és úgy csinálni, mintha

irányításuk alatt tartanák a folyamatokat.

Az egyetemi napok és a kollégium gólyatalálkozói most azt mutatják, hogy ettől tényleg nagyon messze vannak.

(Kiemelt kép: Énbudapestem-grafika / Unsplash/Merész Márton/Szlazsánszky Filip)