KÖZÉLET

"Megkérném, hogy legyünk barátok" – ukrán kisgyerekek üzentek Budapestnek


Ukrán gyerekekkel beszélgettek arról, mit szeretnek Budapestben, mi a kedvenc szavuk és ha üzenhetnének valamit a magyar fővárosnak, mi lenne az.

A kedvenc helyük

„Az Állatkert, a Margit-sziget, a Városliget és a Bikáspark” – ezek a válaszokat adták az ukrán gyerekek arra a kérdésre, melyik a kedvenc budapesti helyük. A Margit-sziget több gyereknek is a kedves, kinek a színes zenélő szökőkút, kinek a kis állatsimogató/állatkert miatt.

A Bikás park és a Városliget is toplistás a gyerekek szerint, elsősorban a szuper játszótereik miatt. De volt olyan kislány, akinek a Szent István Bazilika, egy másiknak pedig a történelmi korokat idéző belváros lett a szívének legkedvesebb budapesti helye.

A kedvenc magyar szavuk

„Kutya, csoki, légyszíves és köszönöm” – többek közt ezeket a szavakat nevezték meg, amikor a kedvenc magyar szavukról kérdezték a gyerekeket, persze nem mindenkinek ezek ugrottak be elsőre...

Egy kisfiú kedvenc szava az úszás, amit azért tanult meg, mert ő maga is nagyon szeret a vízben lubickolni. Egy másik kislány viszont a sziát mondta, mint kedvence, mert mint meséli, nagyon jól esik neki, hogy a házban, ahol lakik, amikor köszön a szomszéd néniknek, azok mosolyogva mindig úgy reagálnak, hogy „jaj, de aranyos vagy”.

A „lehet” azért a kedvence egy másik lánynak, mert az olyan szokatlanul, de menőn hangzik szerinte.

Ha mondhatnál valamit Budapestnek, mi lenne az?

Hangzott el a harmadik kérdés, és bár bőven 10 év alatti kisgyerekekről van szó szívszorító válaszok érkeztek. A „Köszönjük, hogy befogadsz”, „Szeretlek Budapest”, „Köszönöm a segítséget” és „Legyünk barátok” mellett egy kislány csak annyit mondott, "Ha nem lennénk már eleve barátok, megkérném, hogy legyünk azok és mondjuk azzal kezdenék, hogy megkérdezem, hogy vagy?"

A videót a Parasolka tette közzé – aszervezetet 2022 májusában azért hozták létre, hogy segítsenek azoknak a gyerekeknek, akiknek az orosz invázió után el kellett hagyniuk Ukrajnát.

A szervezet heti 45 órában különféle iskola utáni tevékenységeket, művészeti és idegennyelvi órákat tart, de a 6 éves gyerekeket írni és olvasni is megtanítják. Ezen felül pedig minden héten különböző országok önkénteseit fogadják, hogy beszéljenek a hazájukról és kultúrájukról a több, mint 100 gyerekeknek.