STÍLUS

Micsoda nyarunk volt! – kedvenc élményeink és budapesti pillanataink


A nyár mindig valami mágikus időszak is – az az idő, amikor minden megtörténhet. Persze ezek főleg a sulis vakáció alatti beidegződések, de ennek ellenére megvan a varázsa annak, amikor naplemente után is lehet kint ücsörögni egy pólóban, lehet kinti programokat szervezni, jönni-menni, találkozni, piknikezni, sütögetni, kertimozizni... Számunkra ezek voltak az idei nyár legjobb pillanatai.

Hesszelés a nyitott Rakparton

Ahogy már megszoktuk (az utóbbi három évben) idén nyáron is egy időre teljesen felszabadult a rakpart, és a hétköznapokra is egy hatalmas közparkká alakult a Duna menti terület. Párakapuval, grillel, napernyőkkel, Viadukt kiállításokkal, kocsmával és persze a lazac székekkel várta a városban nyaralókat. Sőt igazából ez még nem ért véget, mert ősszel a hétvégéken még marad az autómentes felállás. 

width=4000
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

Lánchíd piknik

Ha már a mágikus pillanatokat emlegettük – akkor az az este augusztus 4-én, amikor végre teljesen megnyitott az elkészült Lánchíd, biztos, hogy nem csak a nyár, hanem az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb élménye volt. A Lánchíd pikniken hatalmas dózist kaptunk abból, mennyire jó hely a város.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Különleges „kertmozizások”

Ha nyár, akkor kertmozi, ez nem is kérdés. Idén azonban két egészen speciális szabadtéri filmes élményben is részünk volt. Az autós- és kertmozik után a legújabb szabadtéri filmes szenzáció a CineSPA volt. A júliusi kedd estéken a Széchenyi Gyógyfürdő medencéiben ázva nézhettük a kedvenc filmjeinket. A Városligeti csónakázó tavon pedig kipróbálhattuk, hogy hogyan is működik egy vízi mozi, és milyen a filmnézés vízibicikliről vagy csónakból. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Nagytétényi ArtTér belakása

A Duna nagytétényi, 4,5 kilométeres szakaszát eddig kevesen ismerték, de a helyiek most összefogtak, hogy ezt, a belvárostól igencsak távol eső spotot idén nyáron kulturális és közösségi találkozóhellyé alakítsák. Vannak itt menő utcabútorok, rendeznek akusztikus koncerteket, van lehetőség bográcsozni, és hát ott a Duna… A Budapest Brand és a Közösség Dél-Budáért Egyesület idén nyáron egy olyan közösségi teret és eseménysorozatot hozott létre, amely beavatkozásmentesen, a természeti értékeket tiszteletben tartva teremt életet a folyóparton. Szerencsére ez még az ősszel is bőven tart, a programokat itt éritek el

-
Kép: Ruzsa Rania/Városháza

Védett kerékpárutakon suhanás

A közösségi költségvetés és az Újjáéledő sugárutak program keretében – a metrópótlás végével az egykori buszsávok helyén – megépültek a város első, pollererkkel védett bringaútjai a város két forgalmas szakaszán – a Váci és Üllői úton. Az ilyen típusú, biztonságosabb utak azért is fontosak, mert nagyban hozzájárulnak, hogy a városi közlekedésen belül növekedjen a kerékpárt használók száma, ezzel is a fenntartható utazási módok felé billentve a mérleget. 

-
Kép: Ruzsa Rania/Városháza

Metrófesztiválozás

Történelmi pillanat – elkészült a 3-as metró felújítása és idén nyáron először csúszdázhattunk le az aluljáróba, ugorhattunk ugyanitt labdamedencébe, vagy pöröghettünk koncerteken a Nagyvárad téren a föld alatt. Igen, ez volt a Metrófeszt július közepén, ahol a frissen elkészült 3-as vonalának átadását és a 150 éves Budapestet ünnepeltük közösen.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Pride felvonulás

Színes, vidám, boldog – idén ismét legalább 35 ezer emberrel vonultunk a 28. Budapest Pride-on, ami az egy hónapos közösségi fesztivál záróeseménye volt. Ennek ellenére a hazai LMBTQ-helyzet súlyosságát jelzi, hogy korábban precedens nélküli módon 49 nagykövetség és kulturális intézet közös nyilatkozatban sürgette, hogy Magyarországon szüntessék meg a nemzeti kormányok az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát.

Budapest
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Pörgés a Szigeten

Augusztusban újra egy hétre teljesen felforgatta Budapestet és a mi életünket is – mégpedig a legjobb értelemben – a világ egyik legismertebb fesztiválja, a Sziget. Egy mosoly, csókolózó pár, bolondozó figurák, patkánysapka és Lancelot-sisak, fények és homályok, sátrak és a tömeg sziluettje, koncertek, táncolások – de hiszen ismerjük, mind a zajban, mind a csendben, milyen is ez a Sziget: több mint Woodstock, több mint szerelem. 

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Szurkolás az atlétika VB-n

Egy hétre olyannak látott minket a világ, amilyennek hisszük magunkat a mindennapokban. A világhírű magyar vendégszeretet, a példátlan szervezés, a jó hangulat kivételesen a miénk volt az atlétikai stadionban, amiben most jó volt magyarnak lenni. 

-
Kép: Koszticsák Szilárd/MTI