KULTÚRA

Filmnézés vízibicikliről – kipróbáltuk a város első vízi moziját a Városligeti-tavon


Előre is elnézést minden szép budapesti filmszínháztól – a Puskintól az Urániáig – de most a város leglátványosabb mozija bizony a Városligeti tavon van. Kipróbáltuk, milyen is ez a vízi mozi, ami most debütált Budapesten.

Igazán különleges ötlet vált valóra tegnap: a városligeti tó este nyolc körül elkezdett megtelni csónakokkal és vizibiciklikkel, csobogott a víz az evezők és lapátkerekek alatt, popcorn illatot sodort a szél és szisszentek az üdítők, miközben az alkonyati kék órában a legszebb arcát mutatta körülöttünk a Vajdahunyad vára és a Hősök tere. Nappal nem is olyan régen teszteltük, milyen élmény itt rajoskodni, még az idén bevezetett SUP deszkára is felpattantunk, ám most valami teljesen más élmény várt ránk. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A Vízi mozi ötlete – ami a Városligeti Csónakázótó pilot projektje – 2020-ban született, amikor három egyetemista, Horváth Regina, Klisóczki Fanni és Nagy Simon álmodott egy nagyot, és arra gondolt, mi lenne, ha a Városligeti Csónakázótó zárás után valami egészen új funkciót kaphatna. Az ötletükkel meg is nyerték a  CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny egyik kategóriáját. 

És hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki?

A nézőtér flottáját 8 csónak és 32 vízibicikli adja, az előbbin 4 fő, utóbbin 5-en lehetnek. Az eszközöket a film kezdete előtt legkorábban 45, legkésőbb 15 perccel lehet átvenni, így mindenkinek van ideje megkeresni az ideális helyet (kijelölt „nézőtér" van megfelelő távolságra a vászontól), és lehorgonyozni ott, de a Csónakázótó “békaember” munkatársa segít is ebben a műveletben. Sőt, a járműveken egy segélyhívó számmal ellátott kis matrica is van, ha valakinek további segítségre lenne szüksége. -

Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Mivel ki vagyunk kötve, így a film alatt így nem kell folyamatosan pedálozni és evezni, hogy helyben maradjunk, de arra van lehetőség, hogy ha valaki mégis menne egy kört, utántöltené a popcornt, vagy mosdóba kell mennie, akkor eloldozhatja magát, és lehet a tavon közlekedni.

Praktikus tanácsok

Végül pár ötlet az első este tapasztalat alapján: 

  • érdemes időben érkezni, mert akkor még egy kört is tehetünk a tavon a legszebb fényviszonyok között
  • csak a helyszínen vásárolt ételt-italt vihetünk a vízre
  • olyan cipőt vegyünk, amiben biztosan tudunk a járművekbe ki- és beszállni
  • a vízen hűvösebb van, érdemes valami melegebb ruhát bekészíteni
  • bogarak lesznek, a filmvászon fénye őket is vonzza, szúnyogirtó jól jön, bár inkább őrült lepkékkel találkoztunk nem csípő-szúró lényekkel
-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A most meghirdetett vetítésekre már minden jegy elkelt, de ha ilyen népszerű az esemény, reméljük lesz folytatása. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem