STÍLUS

Parkoló autók helyett ücsörgés, koncertek és palacsintasütés a Kazinczy utcai parkleten


Ahol korábban autók sorakoztak, ott most utcabútorok, közösségi terek teszik élhetőbbé a várost, ráadásul egy olyan, hatalmas gyalogosforgalmú utcában, ahol már nagy igény volt ilyesmi kiülős helyre.

Tavaly októberben az Új körút fesztivál alatt 10 parkolóhely alakult át úgynevezett parkletté, amin színpadokat és mini parkokat alakítottak ki a Székely Mihály – Kazinczy – Szentkirályi utcákban. 

Mi az a parklet? Számos nagy világváros értelmezi újra a közterek felosztását, és ennek része, hogy azt a városi területet, amit korábban kizárólagosan kocsik tárolására használhattak, színes és változatos funkciókkal megtöltve, visszaadják a környéknek és közösségnek. Az első ilyen parkoló-átalakulás 2005-ben történt San Franciscóban, de a módszer gyorsan meghódította világot.

A Budapesten az októberi fesztivál ideje alatt kísérleti jelleggel létrehozott kis terek olyan népszerűek voltak, hogy idén közkívánatra a Színes Erzsébetváros elérte, hogy a Kazinczy utca 12. elé (az Igéző szemek kapu előtt) újra csinálhassanak egy ilyen színes szpotot.

-
Kép: Színes Erzsébetváros

A felszabadított két-három autónyi helyen színes aszfaltfestés dobja fel a szürke útburkolatot, fa ládákban zöld növények és levendula illatozik, valamint szabadon igénybe vehető székek és asztalok várják azokat, akik kicsit leülnének, beszélgetnének, ebédelnének. 

Az augusztus 12-i megnyitó óta volt itt palacsintasütés, szerveztek koncerteket, és az első pillanattól kezdve telt ház van – ami azt is jól mutatja, micsoda igény van az ilyen és ehhez hasonló helyekre és köztérhasználati megoldásokra.