KULTÚRA

Indulásra kész a Sziget – körbenéztünk, milyen újdonságok vannak idén


Csütörtökön startol a Sziget, amely egy hétre teljesen felforgatja Budapestet – mégpedig a legjobb értelemben. A fesztivál ugyanis a világ egyik legismertebb fesztiválja, amely tömegeket vonz a világ minden tájáról. Mi pedig még a nyitás előtt megnéztük, milyen lesz a helyszín, és hogyan állnak a munkálatok.

A Szigetet régóta Európa legjobb fesztiváljai közt tartják számon, azonban a híre az öreg kontinens határain jóval túlmutat: a látogatók a világ több mint 100 országából érkeznek ilyenkor Budapestre, akár még a 18.000 km-re lévő Új-Zélandról is. A legnagyobb piac a szervezők szerint azonban még mindig a magyar, ahonnan a Szigetre belépők száma az összes látogató közel felét teszi ki. A Szigeten pedig idén több mint 50 programhelyszín közül válogathatunk, ahol a nemzetközi felhozatalban 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban, és közel 200 magyar résztvevőt is láthatunk a változatos helyszíneken.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Ahogy korábban mi is beszámoltunk, a Sziget idén jelentős fejlesztéseket ígért, amiket úgy tűnik, maradéktalanul be is tartottak, hiszen a sajtóbejárás során a résztvevők láthatták többek között azt, hogy a vendégterek mobilvécéit lecserélték vízöblítéses konténerblokkokra, amik nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkedni fognak a Sziget színes forgatagába.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az ígéretek szerint idén a vendéglátás terén is újítanak. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a bejárás során elmondta, hogy a fesztivál területén kialakított blokkokban, az úgynevezett food courtokban komoly hangsúlyt fektetnek a kényelmi szolgáltatások fejlesztésére. A gazdag hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl – a Sziget partnerei ismert és kedvelt éttermek és büfék is lesznek, bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők, például a gluténérzékenyek, vegánok és a vegetáriánusok is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. Ráadásul úgy határozták meg az árakat, hogy a fesztiváli nem lehet drágább a fővárosban megtalálható átlagnál. Mindemellett minden vendéglátóhely kínálatában lennie kell minimum egy „budget foodnak”, ennek maximalizált ára 2500 forint lesz – mondta Kádár Tamás.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Sziget három hét alatt épült fel a 76 hektáron, melynek napi befogadóképessége 90 ezer ember. A fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt ezzel a Sziget az ország kb. 10. legnagyobb városává válik erre a 6 napra. A vendégélményt fokozzák a Szigeten kialakított VIP helyszínek, melynek élménye tavalytól a látogatók számára is elérhető. A megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad, a Mastercard FreeDome, a Ticketswap Colosseum és a Samasung Party Aréna mellett alakítanak ki.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Felépül egy városközpont, információs ponttal, ügyfélszolgálattal és panaszirodával. A Szigeten van csomag- és értékmegőrző, talált tárgyak osztálya, több helyen ATM automata, pénzváltó, kerékpármegőrző és számtalan egyéb kényelmi szolgáltatás. A fesztivál készpénzmentes övezet, fizetni saját bankkártyával vagy a feltöltött karszalaggal lehet, ez utóbbit akár online vagy készpénzzel és bankkártyával a helyszínen is fel lehet tölteni, ehhez igazodva a fennmaradt összeget vagy online automatikusan visszautalják, a készpénzes feltöltések maradékösszegét pedig a több ponton is felállított visszaváltó helyeken lehet visszakérni.

A Szigeten több kemping is áll a fesztiválozók szolgálatára, különböző szintű szolgáltatásokkal és figyelmet fordítva a kerekesszékkel érkezőkre is, a higiénés szolgáltatásokat és akadálymentesítést is szem előtt tartva.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzet, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel és mentőautókkal, valamint a hozzájuk tartozó személyzettel. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó ún. vezetési törzsben részt vállalnak meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői, valamint operátorok.

Szóval a Sziget készen áll, és hogy ezek a számok milyen élményeket szolgálnak a valóságban, azt augusztus 10-15. között meglátjuk.

Nézzétek meg a videót a rajt előtt álló Szigetről!  Ha nem tölti be elsőre, frissítsd az oldalt:

@enbudapestem Minden készen áll a holnap startoló Szigetre  Te melyik előadót nézed meg mindenképpen? #budapest #enbudapestem #hungary #szigetfestival #koncert #buli #nightlife #hungariannightlife #feszival #concerts @szigetofficial  Danza Kuduro TikTok - Remix - ROSE BEAT