KULTÚRA

Reggel 7-kor labdamedencébe vetődni az aluljáróban – így indult a Metrófesztivál


Medencében visongó (óvodából elkéső) gyerekek a Kálvinon? Kiszállsz és dübörög DJ szett a Nagyváradon? Művészeti galéria lett a Lehel ex-galériája? Mi ez itt kérem? Hát a Metrófesztivál!

Ha valakinek legalább olyan régi álma csúszdával érkezni a villamosperonról az aluljáróba, mint nekünk, akkor jó hírünk van, most két napig megteheti. Meg még ezernyi olyan különleges dolgot, amire korábban nem volt példa Budapesten.

-Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A csütörtök reggelek általában nehézkesen indulnak, rohanással, már nem tart ki a hét eleji lendület, és a közelgő hétvége ígérete leni be a napot. De nem ma –  rég pattant ki így a szemünk, és vártuk, hogy reggel a metróban toporoghassunk. Ugyanis ma reggel 7-kor elindult a  kétnapos Metrófesztivál, ahol lesznek kiállítások, koncertek, stand-upok, a már emlegetett földalatti játszótér és színházi előadások is. 

Az állomások mind külön-külö tematikát kaptak. Ha koncerteket keresel, akkor a Nagyvárad a te helyed, ami a zeneállomás, a Corvinon hallgathatod meg a stand-upokat, gyerekkel (és a benned élő gyereklélekkel) irány a Kálvin vár, a Deák a fesztiválközpont, az Arany János utcában a földalatti színház vár, és ha a némi nosztalgiával múltba révednél, irány a Lehel tér és kiállításai. 

-
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

A metrófesztivállal egyszerre ünnepelhetjük a pótlóbuszozás végét, az átadott új vonalat és persze a 150 éves Budapestet. És reméljük arra is egyre többen rádöbbennek, hogy micsoda lehetőségeket rejt a város, ha merjük és tudjuk kicsit máshogy használni a köztereit, és adunk magunknak időt lelassítani, és kipróbálni új dolgokat. 

Szóval senki ne szégyenlősködjön a Kálvinon, irány a mászófal vagy twister parti, meg persze a sztár, a labdamedence. Adjunk teret az eltemetett gyerekkori vágyainknak – biztos sokan vagyunk, akik mióta az IKEA medencét kinőttük – tizeniksz évvel ezelőtt – sóvárogtunk az élmény után. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Aki pedig elég korán érkezik, a menő kitűzők egyikére is lecsaphat. Ugyan menni jöttél, de garantáltan maradni fogsz.

A program:

  • Nagyvárad tér – NEO, Jazzbois, Galactic Jackson, Stinky Bugs, Lelle, Quixotic
  • Corvin-negyed – Metroast metrókibeszélő közvígjáték, a Stand-up Budapest műsora
  • Kálvin tér – aluljáró-játszótér és gyorscsúszda
  • Deák Ferenc tér – A RadioCafé élő rádióműsora és a Nemadomfel alapítvány kávézója
  • Arany János utca – Független színházak produkciója, színpadon a Momentán Társulat és a Baltazár színház
  • Nyugati Pályaudvar – A Soharóza, a Budapest Ballet Grand Prix műsora és Barabás Lőrinc
  • Lehel tér – Metrótörténeti kiállítás, bárzongoristák

A részletes programot az időpontokkal pedig itt találjátok