STÍLUS

Az Üllői úton is készül a védett bringasáv


Aki tesztelné, már elkészült az ilyen típusú első kerékpársáv a Váci úton, és elindult az újabb szakasz kialakítása az Üllői úton is.

A közösségi költségvetés és az Újjáéledő sugárutak program keretében – a metrópótlás végével az egykori buszsávok helyén – megépülő új szakaszok fontos mérföldkövek a városi bringázás fejlesztésében. Ez az első alkalom, hogy ilyen fizikai elválasztó oszlopokkal – úgynevezett pollerekkel – is védik a bringautat. Ezek nagyrészt megakadályozzák a máshol – ahol csak felfestés van – oly gyakori balesetveszélyes helyzeteket, mint a bringasávra parkoló autók, várakozó teherszállítók kényszerű kerülgetése.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Váci úti sáv elkészültével elindult az újabb szakasz megvalósítása az Üllői úton, ahol a Kálvin tér és a Névtelen utca (benzinkút) között közös busz- és kerékpársávot, a Névtelen utca és a Corvin negyed között kerékpársávokat alakítanak ki. Jelenleg a Corvin-negyednél, a Nagyvárad téren, valamint a Népligetnél a középszigetek átépítése zajlik. A Kálvin téren, az Üllői úton folyamatban van a végleges buszmegálló kialakítása - derül ki a BKK közleményéből.