KULTÚRA

Minden talpalatnyi helyet fel kell használni


A Főváros négy éve támogatja az udvarzöldítést, az Égig érő fű program egyik-másik pályázata azóta legendássá nemesedett.

Budapest belvárosi kerületeiben a zöldfelületek aránya igencsak alacsony, aminek számtalan kedvezőtlen egészségügyi következménye is van. A város területének körülbelül 65 százalékát, 34 ezer hektárt borít zöldfelület, amiből mindössze ezer hektár zöldterület, azaz parkterület.

Ez azt jelenti, hogy a fővárosban egy lakosra átlagosan 33 négyzetméter erdőterület és 6 négyzetméter közpark, közkert jut,

ami akár soknak is tűnhetne, de ahogy a főváros 2023-as környezeti állapotértékelésében is fogalmaznak, Budapest a nemzetközi normákhoz képest alulteljesít. Ráadásul a különböző közparkok térbeli eloszlása is egyenetlen: egyes belvárosi kerületekben, például a VI., VII. kerületben egy négyzetméter közpark sem jut egy lakosra.

A Fővárosi Önkormányzat által elindított Radó Dezső terv egyik kiemelt célja az, hogy

2030-ig az egy főre jutó zöldterületek (parkterületek) mennyiségét a jelenlegi 6 négyzetméterről, 7 négyzetméterre növeljék.

Az önkormányzat már 2020-ban elindította az Égig érő fű udvarzöldítési pályázatot, ami rögtön a Radó Dezső Terv partnerségi programjai közé emelkedett, és aminek segítségével a lakóközösségek zöld oázisokat varázsolhatnak a házuk belső udvarából.

Égig
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Ahogy Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze megfogalmazta, a pályázatot kifejezetten olyan belvárosi, gangos társasházak számára hirdetik meg évről-évre, ahol az egyetlen esély a zöldítésre a belső udvar betonjának feltörése és zöldítése. Sok esetben ugyanis maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt.

„Mégis, hogy csökkenteni tudjuk a belvárosi hőszigetet, kielégíteni a városlakók zöld iránti éhségét, a növények iránti vágyát, s azért, hogy növelni tudjuk a lakókörnyezet minőségét, pénzzel, szaktudással, segédanyagokkal támogatjuk a lakóközösségek zöldítési törekvéseit.”

„Minden talpalatnyi helyet fel kell használni a város zöldítésére” – jelentette ki Karácsony Gergely is.

„(...) Ezt a célt szolgálja a Főváros által létrehozott Égig érő fű pályázat, amely lényege, hogy komolyabb támogatást is igénybe vehetnek azok a lakóközösségek, amelyek zárt belső területtel rendelkeznek és szívesen kertészkednének közösen.”

Az első pályázat keretében összesen 30 millió forintot különített el a főváros erre a célra, a megpályázható összeg pedig pályázónként 800 ezer és kétmillió forint között volt, aminek 60 százalékát kellett zöldítésre fordítani.

A 2023-as, idén március 4-én záruló negyedik pályázat menetében több újdonság is volt: egyrészt a pályázóknak lehetőségük volt a leadás előtti konzultációra annak érdekében, hogy a bírálati szempontoknak jobban megfelelő pályázatok szülessenek, másrészt az elvárt önrész nagysága 10 százalékra csökkent azért, hogy alacsonyabb önrésszel rendelkező lakóközösségek is pályázhassanak, harmadrészt akár már 3,5 millió forintot is elnyerhettek a pályázók.

Égig
Lujza utcai udvar. 

A pályázat 2020-as kiírása óta több tucatnyi udvar zöldült ki a belső kerületekben. Legendás volt az újlipótvárosi patiszonszüret, vagy a csupa beton Mária utcai udvar kivirulása is.

És ahogy korábbi cikkünkben is megjegyeztük, a zöld udvarok nem csak a klímára vannak jó hatással, de

a mentális állapotunkra is, valamint igazi közösségépítő műfaj egy közös kert megtervezése és ápolása is.