STÍLUS

Hogy lehet zöld oázis a társasházunk udvarán? Újra itt az Égig érő fű pályázat!


Immár negyedik alkalommal írja ki a főváros – idén több újdonsággal és könnyítéssel – az udvarzöldítési pályázatát.

Képzeljük el, hogy nyár van, 35 fok az utcán, valahol a belvárosban járunk, az aszfalt és falak sugározzák a meleget – majd egy nyitott kapualj előtt elsétálva megcsap minket egy friss, hűs fuvallat... Bekukkantuk a boltívek alatt, és bent egy dús, zöld oázis áll a gangok ölelésében.

Először Milánóban sétálva tűnt fel, hogy egyrészt milyen zöld minden belső udvar, másrészt hogy a belvárosi részen nappal a házak nagy fa kapui nyitva vannak, és maximum egy díszes vasráccsal zárják le a lakók magánterületét – és hogy így a zöld udvarok felől az utcára kiáradó levegő mennyivel kellemesebbé teszi a gyalogosoknak a sétálást. 

width=2560
Kép: Égig érő fű

Budapesten is a legtöbb klasszikus bérháznak van kisebb-nagyobb belső udvara, amik a kevés zölddel rendelkező, sűrűn beépített kerületekben igazi aranytartalékot jelentenek. Az Égig érő fű pályázat célja – utalva a klasszikus filmre – ezeknek az udvaroknak a zöldítése, és a lelkes lakóközösségek támogatása a szükséges anyagi forrásokkal. 

Az első Égig érő fű pályázatot még 2020-ban írták ki először, azóta több tucatnyi udvar zöldült ki a belső kerületekben. Legendás volt az újlipótvárosi patiszonszüret, vagy a csupa beton Mária utcai udvar kivirulása is. A zöld udvarok nem csak a klímára vannak jó hatással, de a mentális állapotunkra is, valamint igazi közösségépítő műfaj egy közös kert megtervezése és ápolása is. 

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Az idén negyedik alkalommal kiírt pályázat menetében több újdonság is van: egyrészt a pályázóknak lehetősége van a leadás előtti konzultációra annak érdekében, hogy a bírálati szempontoknak jobban megfelelő pályázatok szülessenek. Illetve az elvárt önrész nagysága 10%-ra csökkent azért, hogy alacsonyabb önrésszel rendelkező lakóközösségek is pályázhassanak.

A pályázati honlapon tervezési segédlettel, korábbi tervek és a pályázat keretében már megvalósult udvarfelújítások bemutatásával is segítik a leendő pályázókat.

A pályázati támogatás felső határa pályázatonként 3 500 000 Ft és a leadási határideje 2024. március 4. éjfél.