KULTÚRA

Budapest Európa legbarátságosabb városainak listáján is dobogós


A közvéleménykutatás szerint a mediterrán és a skandináv városok kedves lakóinál is jobban teljesítettünk a barátságosság-versenyben; a tíz jelölt város közül csak egy előzte meg a magyar fővárost.

A Condé Nast Traveler a világ egyik legjelentősebb életmód és utazási magazinja, amelyben elég gyakran írnak Budapestről. Amikor a világ legszebb fürdőit, vonattal bejárható tájait, megfizethető desztinációkat mutatnak be, a magyar főváros rendre rajta van a toplistáikon. A CNT online felületének szerkesztői nemrég az olvasóikat kérték meg, hogy kivételesen ne szálláshelyek vagy turisztikai attrakciók alapján rangsorolják a desztinációkat, hanem az alapján, hogy a helyiek mennyire barátságosan fogadják az utazókat. 

Budapest a 2. legbarátságosabb

Ahogy a cikk írja, Budapest a fürdők városa, Európa olyan létesítményekkel, mint a Széchenyi- vagy a Lukács fürdő, amelynek relaxáló sörfürdőjét emelik ki. A szövegben megemlítik a Budai Várat és a Lánchídat is említik, kiemelve, hogy a barátságos budapestiek örömmel mutatják a vendégeiknek a város szépségeit, amelyekre természetesen nagyon büszkék.

A CNT top 10-es barátság listáján helyet kaptak a mediterráneum kedvelt olyan célpontjai, mint Nápoly (10.), Milánó (9.), Lisszabon (8.), Palma (6.) és Valencia (3.) de olyan, hűvösebb célpontok is, mint Koppenhága (7.), Berlin (5.) és a Budapestet egyedüliként megelőző Stockholm (2.). A Budapesttel gyakran összehasonlított Bécs, a 4. helyen végzett.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)