FRISS

MÁV: Túlzó összegű igényeket kaptunk a rákosrendezői lakóktól


A jogszabályok mellett a „hétköznapi igazságérzetnek" is ellentmondana, ha a MÁV teljesítené a továbbra is a rákosrendezői MÁV-telepen élők igényeit. Pert indítottak a lakók ellen, és négy vállalkozással szemben is.

Kiürítés iránti pert indított a MÁV a rákosrendezői telepen élőkkel szemben – ismerte el a vasúttársaság az Énbudapestemnek. A lakások kiürítési határidejét egyelőre ők sem tudják, azt a jogerős bírósági döntések fogják meghatározni.

A jelenleg is ott élő lakók és vállalkozások mindegyike jogcím nélkül használja a MÁV területét. Öt lakásban laknak még a telepen, velük szemben a vasúttársaságnak nincs jogszabályi kötelezettsége a lakhatás további biztosítására. Rajtuk kívül négy vállakozás működik a mini-Dubaj tervezett területén, őket is beperelte a MÁV.

Olyan túlzó összegű, több tízmillió forintos igényeket, illetve lakásbérleti szerződéses feltételeket fogalmaztak meg, amelyek a vasúttársaság lehetőségeit jelentősen meghaladják, illetve épp a törvényes bérlők rovására tenné aránytalanná a kiürítési folyamatot, ez pedig nem csak a jogszabályokkal, hanem a hétköznapi igazságérzettel is ellentétes

– írta a MÁV kommunikációs igazgatósága az Énbudapestemnek.

A MÁV álláspontja, hogy az öt lakás lakóinak már hónapokkal ezelőtt vissza kellett volna adniuk a jogcím nélkül használt ingatlanokat, ezért indítottak pert. Az Énbudapestem korábban a lakók ügyét felkaroló Szikra Mozgalommal és az őket képviselő ügyvéddel, Szepesházy Péterrel is beszélt, aki rossz viccnek nevezte a MÁV 4,5 millió forintos ajánlatát. A Szikra Mozgalom szerint a lakók egyre rosszabb mentális állapotban vannak a hét hónapja tartó ügy hatására, nemrég pedig egy haláleset is történt.