FRISS

600 ezer forinttal támogatja az ötödik kerület a bringatárolók építését


A kerékpározás egyik nagy hátráltató tényezője tud lenni, ha nem lehet rendesen lezárni a bicikliket úgy, hogy mégis könnyen hozzáférhetők legyenek.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata pályázatot írt ki a területén lévő társasházi és szövetkezeti lakóépületek számára kerékpártárolók elhelyezésére. A támogatás vissza nem terítendő.

A pályázat beadásának határideje 2024. november 14., csütörtök 16 óra.

Az önkormányzat felhívja rá a figyelmet, hogy a postán feladott pályázatok esetében eddig az időpontig meg kell érkeznie a pályázatnak.

A pályázatot személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában, azaz az Erzsébet tér 4. szám alatt lehet beadni.

A postai és a személyes leadás esetén is rá kell írni a borítékra, hogy: V. kerületi társasházi kerékpártároló pályázat 2024., valamint a pályázó társasház címét.

A társasházak támogatására rendelkezésre álló pénzeszköz: 600 ezer forint.

A fenti összeg tartalmazza a műszaki ellenőrzés költségeit is. 

Kerékpártárolók
Kép: V. kerület

 

A támogatásként adott összeg és a kivitelezési költség közötti különbözettel a társasháznak kell rendelkeznie.

A pályázat elbírálásának szempontjaira a támogatásra javasolt társasházakra, a támogatott munkákra és a támogatás mértékére a képviselő-testület határozata alapján létrehozott Munkacsoport tesz javaslatot a polgármesternek.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2024. december 12. (csütörtök).

A Magyar Kerékpárosklub egyébként több kerületnek dolgozott ki ún. Kerékpárosbarát Koncepciót, amikben rendre arra jutnak, hogy a növekvő lakossági igények miatt szükségesnek tartják lopásbiztos kerékpártárolási szolgáltatások létrehozását.

A kerékpározás egyik nagy hátráltató tényezője ugyanis szerintük, hogy ha nem elzártan történik a kerékpártárolás, akkor a kerékpárról minden indulás és érkezéskor le- és fel kell szerelni a kiegészítő eszközöket (lámpák, kilométeróra, mobiltartó, kulacs, háromszög táska, pumpa, bukó sisak, stb.) annak érdekében, hogy biztonságban tudhassuk.

Ez pedig olyan kényelmetlenséget okoz, hogy

emiatt sokszor inkább más közlekedési módot választanak az emberek.

(Kiemelt kép: Főváros)