KÖZÉLET

Nem oldódott meg a Rákosrendezőn élők helyzete


A MÁV emeleti cserelakást ajánlott beteg embereknek, akik nem tudnak lépcsőzni; 40 négyzetméteres lakást az 58 négyzetméteren élőknek. Az ügyben patthelyzet van, úgy tűnik, hogy a leendő mini-Dubaj területén lakók továbbra sem költözhetnek.

Kilakoltatási pert indított a MÁV a rákosrendezői telepen élőkkel szemben – tudta meg az Énbudapestem. A lakók és a vasúttársaság között patthelyzet alakult ki, mert a MÁV ajánlatát többen nem fogadták el.

Egy 40 négyzetméteres lakást ajánlottak a jelenlegi 58 négyzetméteres helyett, vagy olyat, ami emeleten van. A férjem Parkinson-kóros és rákbeteg, nem tudunk lépcsőzni, erre nem voltak tekintettel. Más sem elégedett az ajánlattal, ők is itt vannak még 

– mondta Nagyné Johán Edit, a telep egyik lakója.

Ő próbált alkudozni is a MÁV-val, de abból sem jött ki jól. A vasúttársaság 4,5 millió forintot ajánlott az ingatlanért cserébe, csakhogy a megfelelő ingatlanok nem csak a fővárosban, hanem az agglomerációban is ennek a sokszorosába kerülnek.

Van, aki már belehalt

„Valóban 4,5 millió forint felajánlást kaptak a lakók, ami egy rossz vicc. Én is hallottam tőlük, hogy a MÁV kilakoltatási pert indított, de papírt nem láttunk még erről” – mondta Szepesházy Péter ügyvéd. Úgy látja, a MÁV részéről ez egy logikus lépés lenne, nem tartja blöffnek, hiszen kölcsönösen elutasították egymás ajánlatát az ott élőkkel.

Az ügyet felkaroló Szikra Mozgalomnál úgy látják, a lakók egyre rosszabb mentális állapotban vannak a hét hónapja tartó egzisztenciális küzdelem miatt. Nagyné azt is említette, hogy a szomszéd ház egyik lakója életét vesztette. „Egy korábbi ügyfelem valóban meghalt. Beteg volt, de nem daganatos, a környezete szerint a halálában szerepe volt ennek a bizonytalan helyzetnek” – mondta Szepesházy. A halálhírt a Szikra Mozgalom is megerősítette, tőlük tudtuk meg, hogy a lakónak élelmiszert is vittek a szomszédok, amit nem akart elfogadni. Amikor utoljára beszéltek vele a szomszédai, azt mondta nekik, hogy ezt a jogi procedúrát már nem akarja végigcsinálni.

Jelenleg négy lakásban hat ember maradt a telepen, akik továbbra sem tudják, mi lesz velük.

Többségük ugyan jogcím nélküli lakó, de az ügyvéd szerint mindegyikük jóhiszemű jogcím nélküli, ami jogilag közel annyira erős státusz, mint egy bérlőé. Hasonló, megfelelő lakás járna nekik, hasonló jogi biztonságú szerződéssel. A MÁV viszont az eddigi szerződéseiben nem kötötte ki, hogy azokat bérlői hibán kívül nem lehet felmondani, ami bizonytalanságot okoz a lakókban. „Ha engem beköltöztetnek a Karmelitába, az szép és jó, de ha nem írják bele, hogy ezt nem mondhatják fel, akkor nem ér olyan sokat. Hiszen utána hova megyek? Semmi esélyem sincs jogilag, hogy ott maradjak. Ezért a jogi biztonságért küzdünk, hogy a lakók a halálukig maradhassanak a cserelakásban, ha rendesen fizetnek” – mondta az ügyvéd.

Évekig húzódhat a kilakoltatás

A MÁV február óta – jogellenesen – határidőket szabott a kiköltözéshez, amiket eddig nem kényszerítettek ki. „A per annyiban más, hogy annak elvesztése után 15 nap a jogerő. Ha maguktól nem költöznek ki, akkor a végrehajtó jellemzően fél-egy évet szenved az üggyel, de lehet, hogy másfelet.

Több mint 50 százalék esélyt látok arra, hogy megnyerjük a pert.

Ez akár 70 százalék is lehetne, ha a bírók nem félnének. Közvetlen veszély nem fenyegeti őket, de a legközelebbi előmenetelnél nem jó pont az állam ellen ítélni” – mondta Szepesházy.

Mint azt a Népszava megírta, négy vállalkozás beperelte a MÁV-ot a kiköltöztetés miatt. Kérdeztük Szepesházyt az ő helyzetükről is, de azt mondta, arról nem nyilatkozhat, még akkor sem, ha ő képviseli őket. Kerestük a MÁV-ot is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Az Országgyűlés kétharmados fideszes többsége április 30-án elfogadta azt a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti államközi megállapodást, amely megágyaz a Rákosrendezőre tervezett úgynevezett mini-Dubaj beruházásnak. Rákosrendezőre hatmilliárd euróból (2330 milliárd forintból) építtetnének akkora irodaházakat és luxusépületeket, amelyek mellett még a közeli 60 méter magas Kassai téri toronyház is eltörpül. A Tatai úton lakókat azonban ez nem vigasztalja: hetek kérdése, és itt a fűtési szezon, amire egyelőre nincsenek felkészülve, mert arra számítottak, hogy az őszt már cserelakásban, biztonságban tölthetik el.

Kiemelt kép: Szolgálati lakás Rákosrendezőn; Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem