FRISS

A Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója videón mondja el, hogyan védekeznek az árvíz ellen


Ipari búvárok a mélyben: a margitszigeti homokzsákok rakodása látványos és nagyon fontos feladat, de Palkó György szerint a föld alatt is rengeteg a munkájuk.

„Mondhatjuk, hogy ez egy nagy árvíz”

– jellemezte röviden a helyzetet Palkó György abban a videóban, amit a Budapest Városháza Facebook-oldalán tettek közzé, és amelyben a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója betekintést nyújtott a védekezés kulcslépésibe.

Palkó György kiemelte: ilyen nagy árvíz esetén a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársainak két helyen kell dolgozniuk, a föld alatt és a felszínen.

„A föld alatt azért, mert a csatornahálózat össze van kötve a folyóval, és így a víz számtalan helyen meg tudná kerülni az árvízi létesítményeket, és vissza tudna jönni a városba. Számtalan helyen zárunk zsilipeket, nagy tányérszelepeket és rengeteg átemelőt állítunk át a felszín alatt árvízi üzemmódba.”

 

„A felszíni védekezés leglátványosabb eleme a Margitsziget déli csücske, amely a legmélyebben fekvő pontja a szigetnek, és mivel nem rendelkezik kiépített árvízvédelmi létesítménnyel, nincs fala, amelyik megvédené a magas víztől, ezért ilyenkor ideiglenes védekezést kell alkalmazni” – mondta Palkó.

A vezérigazgató azt is felsorolta, hogy 

az elkövetkezendő 2-3 napon föl fogják zsákolni a Margitszigetet, de Budapest-szerte védekeznek, a Római-parton, a Királyok útján egy nagy agyag megtámasztást alakítanak ki, továbbá Pest északi részén, Újpesten és a Bem tér környékén is nagy erőkkel dolgoznak.

A Fővárosi Csatornázási Művek ipari búvárokat is bevet, hétfőn több helyszínen is szükség volt rájuk. Az alábbi videón az látható, amint az egyik ipari búvárt kiemelik egy csatornából, miután egy csatornazsilip szivárgása miatt leengedték a mélybe, ahol több méter mélyen, a víz alatt, teljes sötétségben távolított el egy tárgyat, ami akadályozta a tökéletes zárást.

 

Az árvízről bővebben ide kattintva olvashat.

(Kiemelt kép: Fővárosi Csatornázási Művek/Facebook)